keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

Vetistelyä eri muodoissaan

Kyyneleet jotka tunnen jo vesijuoksun jälkeen saunassa, tulevat viimein ruusutuolissa. Itkussa on helpotusta, selvästi se on tehnyt tuloaan. Muistilistat venyvät, illat täyttyvät tapaamisista, muistan kyllä nekin joita en saa sovittua, toivon että ystävät ymmärtävät. Väsyttää ja olo on keskimäärin saamaton. Selvästi viime hetkeä odottava, koska silloin asiat yleensä kohdallani tapahtuvat.

Odotan dyynejä, merta johon pysäyttää katse ajattomiksi venyviksi hetkiksi, hiljaisuutta ystävä vierellä. Matkasta puuttuvat enää tyhjä muistikirja ja bikinit kirjoitan sähköpostissa, liput ja hotellihuoneet odottavat kulkijoita.

Tätä kirjoittaessa pysähdyn katsomaan ikkunastani tirkistelevää naista. Istun lattialla läppäri sylissä, ehdin tarkkailla kurkkijaa tovin ennen kuin minut huomataan, en osaa hermostua. "Oh, anteeksi" kohisee sisään raollaan olevasta ikkunasta. "Ei, täällä ei asu Lauria" vastaan venäläisittäin murrettuun kysymykseen. "Jaha-juu." No niin kauan kun eivät yritä ikkunasta sisään, ajattelen.

Aikainen herätys väsyttää vähintään yhtä paljon kuin illan mittaan kumoamani punaviinin jämät. Olisi nukuttava. Aamulla juoksemme vetisiä maileja uusissa sinisissä vöissämme Veen kanssa uimastadionilla. Ovat luvanneet sadetta huomautan, kun sovimme juoksusta, mutta tajuan saman tien ajatuksen hölmöyden. Kloorattu vesi on samalla lailla märkää kuin se jonka mahdollisesti saamme niskaamme taivaalta. Oikeastaan toivon tihkusadetta, altaassa on luultavasti väljempää siinä tapauksessa.

Olisi nukuttava, kirjoitinko sen jo. Kyllä. On nukuttava. Nyt. Hyvää yötä.

Kesäreittejä kotikaupunki ei ole sama

Kallio kolisee kesäreittejä
tytöillä märät hiukset ja matkasuunnitelma

Ei puhuta juhannuksesta
ei ajatella sitä miksi
se tuntuu niin vaikealta enkä osaa vastata
Raidat maistuvat minttusuklaavaniljalle
Villapaidassa jäätelöraidat
ja tarakalla vesijuoksuvyö

Viikonloppuna koristekrassia ja samettikukkia, ainakin
hajuhernettä hyötykasveja pelakuu
säilykää hengissä, Basilika, pyydän

Märkä letti noruu niskaan
Kissa puskee minuun hellyyttä joka puristuu ulos rinnasta
monistuu kaikessa mitä ajattelen
Pikku pöhkö

Onko ihmisen vaarallista elää näin
täynnä onnea

tiistaina, toukokuuta 30, 2006

Uusi kolmannes

Tyttö on uusi aamun tavoin. Hassua hymyä soijajugurtissa uivien verigreippilohkojen tavoin. Pientä pilvistä hymyä taivaan tavoin.

Muistaa äkisti kuinka kaksi pääskyä. Peilasivat toistensa kaaria, lensivät onnea saman punakantisen pöydän yli, eräänä aamuna jolloin rakkaudesta ei vielä puhuttu ääneen. Tyttö oli silloinkin hymyä, kolmannes kaikesta siitä, jolla yhdessä syöty aamiainen koristeltiin.

Tyttö on uusi kolmennes, koska onni ei ole mahdoton näin. Omin päin, aamuissa, pilvisellä säällä, jossa ei vieläkään kesää.

***
tiistaiaamusta Runotorstaihin

maanantaina, toukokuuta 29, 2006

Matka muistoille

Olen lähdössä matkalle. Asia, joka imeytyy hitaasti tajuntaani.

"Mistä voit tietää?" kun vastustelen omaa kuolemaani, jota ehdotetaan vaihtoehdoksi sille, jota nyt uskon iltakäveleväni elossa. "Entä jos tämä onkin uni josta herätään, entä jos elämmekin molemmat, kävelemme jonkun muun unessa?"

Olen lähdössä. Olen matkalla. Kymmenen vuotta sitten en tiennyt että tänään kävelisin illassa onnellisena siitä mitä syreenien nuppujen violetit tertut lupaavat. Tänään en enää tiedä mistä olin silloin onnellinen. Ehkä olin silloin, 20-vuotiaana kuollut. En vain tiennyt sitä, enkä osannut toivoa herääväni. Minulla on muistoja ihmisistä tuolta ajalta, mutta itseäni en muista. Ohitamme sähkökaapin jonka päällä poika odotti minua töistä. Poika jolla oli nuoren Saarikosken kasvot ja koukeroinen käsiala ja joka tunki kynnykselleni rakkautensa verso rinnastaan ryöpyten. Rakkautensa verso, jota en ymmärtänyt ennen kuin oli kulunut vuosia ja meistä molemmista oli tullut toisia. Sydän, jonka särjin koska en yksinkertaisesti tiennyt mitä sillä tehdään. Minussa ei ollut koloa johon sen kaiken vihreän olisin osannut asettaa, joten heitin pois. Ilta-aurinko laskee samat varjojensa verkot Wallininkujalle kuin kymmenen vuotta sitten, avattuja rotanmyrkkylaatikoita Kuntatalon seinänvierillä.

Kävelemme rinnakain ystävän kanssa, yhtä pitkät askeleet. Nuuskimme toistemme matkatottumuksia, sormeilemme varoen. Väliin huokaamme kaanonissa voooii-ihanaa. Mm-mhh. Ystävä on nähnyt Klaipedan hiekkadyynit, kymmenen vuotta sitten. Tyttö kuvittelee olevansa kuollut tänään, koska on uusi. Meillä on molemmilla repaleiset muistomme. Nyt olemme lähdössä matkalle, jolla on kerättävä uusia. Katukissoista, ruisleipäkuutioista, muistikirjoista tyynyllä, hiekkaisin sormin ylöskirjoitetuista runoista.

Jotta kymmenen vuoden kuluttua voisimme sanoa, "Muistatko silloin?".

sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006

lauantaina, toukokuuta 27, 2006

Todellisuuden illuusio

Timo kysyy mitä tarkoittaakaan "vemod". Nämä ihmiset, olin toivonut salaa ja se tapahtui, innostuvat jääkaappirunoudesta samoissa määrin kuin minä itse. Ruotsinkielinen magneettimosaiikki leijuu, kaartuu, jonoutuu valkoisessa ovessa.

en verklig illusion
sköter
kärlek
ganska utmärkt

Haluan hankkia vihon johon jokainen sanasäe kerätään, kunnes tulevat seuraavat, syntyvät uudet ajatukset. Illassa, meissä, on jokin sillä lailla pielessä kuin juopon nappiin puetussa paidassa. Nurua ei huomaa heti edes peilistä vaikka näkisikin vinon helman ja kiristävät saumat. Katson ja kuuntelen eritahtisia ystäviäni, selvästi hetkemme eivät rytmity tänään yhdeksi. Jossain vaiheessa peilimme kääntyvät nurin, katseemme eivät enää kohtaa. Illusoin tilan keskittymiseksi, mutta se on muuta. Aamulla herään hiestä märkänä tukahdetusta unesta, en muista mitään, tajua aluksi aamuakaan. Nousen istumaan, Tiu purraa unisessa sylissä. Mietin iltaa, sudenkorentoa, joka lentää paikallaan seinällä, helmiäissiivin.

Olemmeko liikaa toisillemme, liian samanlaisia ryöpsähtelyinemme, kerrannaisvaikutus on haudata alleen, pohjavirta uhkaa viedä mukanaan. Samankaltaisuutemme on pelottavaa. Mutta en halua luopua herkkyydestä jonka olen löytämässä, kestän kipua, mitä se sitten onkaan. Onnea?

Surumielisyyttä, luen myöhemmin. Olen ymmärtänyt, haluaisin halata.

perjantaina, toukokuuta 26, 2006

Häämatkalla

Kaupunki kiiltää
märkänä rumpukalvona

Yö soi sadetta ja verkkosukat vuotavat

"Villit" sanoo poika
virnistää

Haluaisin nähdä pohkeeni niin kuin ne ovat
mustin kukin kirjotut

Askel putoaa pehmeästi asfalttiin
ruosteenväriset korkosandaalit korjaavat säären kaaren

Naisten oikeuksia, punatut huulet
remmi nilkan ympäri.

keskiviikkona, toukokuuta 24, 2006

Kun kone heräsi kuolleista

Rautakaupan kautta tuli mies ja fiksasi.

Viisitoista vuotta vanha pesukone korahtaa käyntiin, urahtaa tyytyväisenä ja kurlaa sisään hörppäämällänsä vedellä.

Kissan kehrä, vaatevuori pyykätään kirjoen
keltaista vihreää punaista mustaa seassa
luultavasti jotakin valkoista joka myöhemmin
punertaa hämillään narulla.

Villikissa 15-vuotias, vinkuu linkoaan, vesiletkun mutka mairealla kaarella - ehjä häntä!

Kuivaustelineen juurella kerällä kolli
silmät ummessa, kuonoonsa kirjotut unien viirut.

Shys hiljentäkää hälytys, pyykkivuoren vartija torkkuu.

tiistaina, toukokuuta 23, 2006

Tii ja Vii aamukahvilla

Sataa ropisee, rapisee.
Kissa on löytänyt lempituolin. Jos kynsiä ei saa kiinnittää tuolin päälliseen niin ne on kiinnitettävä jonkun ihmisen olka- ja hartiaseudun iholle. Vii luopuu paikastaan, koska kolli hartioilla on hankala kirjoittaa.

Vii hörppii tummapaahtoista albiinomustikkakupistaan, nauttii seurallisesta hiljaisuudesta. Edellisenä iltana, Koo, Vee, Tii ja Vii, koska seurallinen illallinen on täyttävämpi, koska olemme kaikki paikalla. Yksikään ei hetkeen eksyksissä, koska hetkikin on läsnä. Mementomme tästä momentosta tulee valumaan yli kauhan virkaa toimittavan teekupin reunoilta tomaattisena keittona, höyryämään mausteisesti kupeista ja kuplimaan cavan tavoin, kikatuttavasti. Meidän muistomme.

Minulle hetki välkkyy myös harmaan kollin keltaisista iiriksistä, sen ensimmäisestä käheästä mausta automatkalla kotiin. Koon ruuan rentouttamasta olemuksesta, Veen hymystä. Koska näin on tarkoitus. Koska näin on nyt. Ja nyt on huomenna, ja aina kun palaan lukemaan näitä rivejä.

Maitokahvi on juotu. Tii palannut tutkimusretkeltään tuolilleen. Kaksi hiljaista istuu vierekkäin, ikkunalasiin sataa ropisee.

maanantaina, toukokuuta 22, 2006

Herättyjä aamuja

Mitä kertovat unet joita ei nähdä?
Palaako valo lähteelleen lampun sammuessa?
Entä nikamat, solisluut? Muistavatko ne sormien tanssin?

Kuka untani valvoo?

sunnuntaina, toukokuuta 21, 2006

Mutta yö sininen

Kirjoittaa leipuri Pierrot pyykkäri Colombinelle.

Colombine!
Älä jätä minua! Älä hullaannu Harlekiinin keinotekoisiin väreihin! Ne ovat myrkyllisiä ja pahanhajuisia ja lohkeilevatkin vielä. Minulla on omat värit. Ja ne ovat oikeita ja syviä värejä.
Haluan kertoa sinulle yön salaisuudet.
Minun yöni ei ole musta, se on sininen. Ja sitä sinistä voi hengittää. Minun uunini ei ole musta, se on kultainen! Ja sitä kultaa voi syödä!
Väri, jota minä valmistan , on silmälle iloksi. Lisäksi se on paksua, ravitsevaa, se tuoksuu hyvältä, se on kuumaa, ja siitä tulee kylläiseksi.

Rakastan ja odotan sinua
Pierrot

(Michel Tournier, Pierrot ja yön salaisuudet)

***
Sadusta uneen.

Katu on musta

Väärien asioiden sanomatta jättäminen. Pahin mahdollinen virhe.

Kurpitsa

Olen helähtää
itkuksi ennen
ensimmäistä
suupalaa.

Ohutta

Tähtikartta on merkitty rintalihakseen syntymässä, tatuoitu vieraiden sormien luettavaksi.
Katsomme kuinka tapailevat sanoja, saarekkeita, tähtijonoja. Piirtävät taivaalle kuun.

Voi luoja olen ohutta paperia.
Itkua ja naurua kahden puolen, toinen kuultaa läpi toista luettaessa.

Itken sitten yksin, ajattelen. Mutta ei itkua. Ei kuutakaan enää, suurin sormin piirrettyä.

Miten nukahdetaan ajattelematta mitään?

perjantaina, toukokuuta 19, 2006

Aika entinen ei koskaan enää palaa

Seuraavan aamun edit:
Voi tsiis. Mental note itselle - älä bloggaa väsyneenä tai silmät ja päänsisys viinistä vinossa. Miimiimiimaamaamaa, onkohan muuttojen fysiologisia vaikutuksia aivotoimintaan tutkittu laisin? Minulla kohdallani se näyttäisi vaikuttavan tehokkaammin kuin moni helposti nieltävään kuoreen pakattu kemiallinen yhdiste. Yhtä kaikki, tästä eteenpäin on aikamoista minäminä-pulppia.

***

Minulle sanotaan: "mutta Vii, sinähän hehkut!". Oikealla nimelläni tietenkin, yhtä kaikki hämmennyn. Minulla on hiukset auki, kaulassa pitkät kultaan ja vihreään taittavat makean veden helmet ja korvissa toiset, kyyneleen muotoiset, ne semmoiset. Sitten on vielä farkut ja saappaat, ja tietenkin vaalea puuvillapaita, viktoriaanisen vaalea jos joku kysyisi tarkemmin. Kiinteistövälittäjä-/lakimiesnaispolttarit on peruttu viime hetkellä koska morsian on saanut vatsaflunssan, joten sen sijaan seison nyt ystävän liikkeen avajaisissa ja mietin sotkua jonka jätin taakseni. Tottahan olen otettu kohteliaisuuksista, mutta goldylocks, kultakutri, saa kyllä kiemurtelemaan.

On ihana nähdä ihmisiä, joista en ole kuullut sitten tammikuun, mutta samalla kun istumme punavuorelaiskuppilassa ja rupattelemme niitä näitä, liu'un väistämättä tarkkailijan rooliin. En osaa tätä skeneä, tätä näytelmää luonnollisesti. En osannut ennen, en osaa nytkään. Olen ystävien seurassa, mutta ajatus ja katse harhailevat.

Ravintolan salin laidalla seisoo kummallisen epäsuhta pariskunta. Pieni talo preerialla on ensimmäinen kuva mikä nousee mieleen. Tyttö tai nainen on pukeutunut minulle vieraaseen jakkupukuun, jossa jakku ja hame ovat vartaloa myötäilevät, mutta hame nilkkapituinen. Hiukset on kiharrettu vanhanaikaisesti ja nostettu ylös pinnein. Mies on selvästi vanhempi, hiukset kammattu päälaen yli, ja farkut ovat vyötärömallia. Panen merkille ajoittaisen hermostuneen otteen housunvyötäröstä, sellaisen, jolla korkeita farkkuja vedetään entistä ylemmäksi.

En tiedä onko tämä selvä kuva muille kuin itselleni, mutta jumitan pariskunnassa koska kontrasti muuhun väkeen on niin valtava. Hetken päästä pieni talo preerialla-tyttö kävelee dj-boxin luokse ja kyselee ilmeisesti toivekappaleita. Vaivautunut dj-tyttö pudistelee päätään, tyttö kävelee takaisin seuralaisensa luokse, joka nappaa tätä kädestä. Nopealla liikkeellä mies pyöräyttää tytön tanssiin, twistiä tai vanhanaikaista rokkia, veikkaisin. Paljon pikkuaskelia ja edestakaista veivausta. Mies muuttuu täysin kieputtaessaan kapeavyötäröistä tyttöä musiikin tahtiin. Tuijotan tanssivaa paria, kierrätän katsetta pöydissä, ketään ei tunnu kiinnostavan mitä tanssilattialla tapahtuu. Päänylijakaus-mies on elementissään, hehkuu kaulalta poskiin tanssimisen iloa, tyttö hymyilee jännittyneesti kieppuessaan ympäriympäri. Lopuksi muutama paria seurannut tyttö taputtavat spontaanille esitykselle. Sitten baariin laskeutuu taas viileys, joka hohkaa oikeista vaatemerkeistä, värivalinnoista ja tennarimalleista.

Halaan illan emännän, haluan ulos. Kadulla on helpompi hengittää, katse on samantien suorempi ja selkeämpi. Mietin vaahteran kukintoja, joita tutkin aikaisemmin päivällä spårapysäkillä. Vaahteran kukintoja ja hevoskastanjoita, kumpiakaan ei löydy sieltä mistä lähdin narikkalapusta luovuttuani.

kymmenennen

kymmmenenneen kymmrrnennen kmmenonnen kymmemennen kymmennennon ymmneennen lymmenemnen kymmenwnmen kymenennrn kymmemenneen kyymmenenne kymmeennnwn jymmeennen kimmonennen cymmeenennen kymmenounen kymmnnennen kymmenenmnen lymmenennrn kymmenneneen kymmenwnnen lymmenenne kymmebwnnen kyymenennen kimmebennen kkimmenennen kymmeenemnen kyymmenenneb kymmenenrn kymmenonnn ykmmeneennen kimmenenne kymenennwn kyymmeennnen kymmeneebnen cymmeneennen kymenonnen kymmenenneb kimmwnennen kymemmnennen kymmrnebnen kkymmennenen kymuenonnen kymmeninnen kymunennen kymmenenmeb ykkmmenennen kmmenennon kymmenemuen kymmeenuen kymmneennon kymmennnrn kymmenernnen kymmenobnen kmtmenennen kymuenennon kymmmenonnen kymmenennrnn jymmebennen kymmeuenben kyymmeneunen jymmenenneen kymmeneenn kymmenrnnnen kymmenenebn kyymmennenen jymmenennenn kymmnenneen ymmennennen kymmenenunen kmymenemnen ykmmenenneb kymnnennen kymenennnen kimmenenneu kyemnennen kkymmwnennen ktymmenennen kymnnenennen kymmenenneeb kymmennennrn kymmenonnwn kmymenonnen kymmenonmen kymmenrnneu kymmenebben kymmeuwnnen kymmnnnen jymmenennem kymmenwnnne kymmenrennen kyymmenonnen kymueneennen kymmneennem ktmmneennen kymmneennenn kymmenennea cymuenennen kymenenenn kymmenrnen kyummenennen ymmenonnen kymmrnenneen kymmenwnneu kymnenennwn kmymennnen kymmeennnon kymmenonnen kkymmenenneu kymmeiennen kymmenennn kyymmeennen kymmobennen kymmneeunen kymenenen kymemnenuen lmmenennen cymmebennen kymmrnenen kummeennnen kymmeenennnen kmymenennrn kymueuennen kymmenemben kymmmenennwn kummonennen kymmenenbenn kymmemenen kymmeneenuen ykmmenennenn kimmenennwn kymmeneenneen kmymenennem kimmenennen kynmebennen kymmwneunen cyumenennen kymemnennnen cymmenennwn ktmmrnennen kymmrnnnen ktmmenennem cymmenemnen kymmeueunen kymmonennne kynmenennne kymmennnen kymmeenneb kymmrnwnnen ktmmenenuen ktmnenennen kymmruennen kimenennen lymmenennem ykmmenennrn lymmwnennen kyumenenne cymmenebnen ymmnennen kymuenrnnen kyumemennen kynmenenenn ktmmenennne kymmemennn kummeneennen kkymmenenneen kymmmenennne kymmemennne kymmenennnnen kymmeunennen ykmmenennen kymmenennrb kymmmwnennen kymmeenennwn kynmonennen kymmebbennen kymenrnnen kyumenenenn kyymmrnennen kymennenen jymmneennen kymmeneneb kymmuenennen kymmennenen ymmeuennen kymmebennem kymmeneneu kyumennnen kymmenrnnenn kyumeennen kimmemennen kymmeennnne kymmenneuen kymmennemnen kimmrnennen kymmenwnneb kummenenen kymmonnennen kymmenmnen kymmewnnnen kymuennnen kymemneennen kymmebenenn immenennen kymeennen lymmenenben ikmmenennen kymmenennoen cymmennnen kymmernennen ykmmenennne kymmenenrnn kynmeneunen kymmonnnen kynmenennenn kymmenennenm kynmenennnen jymuenennen kymmenebnne kymrnennen lymenennen kymmeuennon kymuenennwn cymmenennon ktmmennenen kymnenebnen lymmeneunen jymmenenenn kymmennenenn kymmenemnenn ktmmenenenn kynmenenneen jymmennenen kymmonenen kymmennenuen kymmrnenne ktmmenenne kimmenrnnen kummenennwn kynmenemnen cymmenenmen kymmeneunenn ykmmennnen kymmrnenben jyymmenennen jymmenennnen kymnmenennen kkymmenennwn kymmenennbe kttmmenennen kymmenenaen lymmeennnen kymmrnennne kymmemennenn kymmenenem kymmebennne kymmeneuunen kymmmeneunen kymmeueennen kymmeuennem lymmenwnnen kymeenennen ktmmeneennen kymmeonnen

lähteestä muokaten

Noin kymmenennen kerran

Tiskialtaan pohjalla viruu polttava, palanut muisto, maitokattilan pohjalla uinuva valkoinen meduusa. Kahviin keitetty maito on unohtunut levylle.

Listaan kahden pään asioita, organisoimattomuus vaivaa. Björkin All is full of love last.fm:ltä kuultuna heijaa hetkellisesti hajanaista oloa ehjemmäksi.

Mietin pesukoneen tyhjennyspumppausta, eilen eteenpäin laitettua tuparikutsua, lauantaisen kikhernesalaatin maustamista, hiiritautisen ystävän vointia, pakastelokeron sulattamista, siskon leipomaa piirakkaa, kahvipojan vakavanoloista viestiä, sitä mihin olen piilottanut maalarinteippirullan, noin kymmenennen kerran, mitä jos ketään ei tulekaan kesäkuisena lauantaina, mitä kukkia illaksi ystävän liikkeen avajaisiin, mitä jos kolli ei hyväksykään minua, ehditäänkö kaikki pakulla kuskattava roudata neljässä tunnissa, miten yllän verhotankoon kolmessa ja puolessa metrissä....

Niuniuniu, nostamalla takamuksen tuolista. Työpäivää!

torstaina, toukokuuta 18, 2006

Yönsininen ajatus ystävyydestä

Surunauhat sormien alla syvenevät seinään syntyvän yötaivaan sinisen mukaisesti. Akryyliväri jumittaa kuivissa kynsinauhissa viikon päästäkin, mutta nyt on perjantaihin mennessä hankittava juuriharja tai muu vastaava, on saatava fasadi edustuskuntoon, vaikka seinien sisällä möyryäisikin muutto. Kiinteistövälittäjä-/lakimiesnaisten kanssa vietetyt polttarit vaativat kapeat kopsuvat korot ja puffatut kynnet. Tai vaativat ja vaativat, ei minulla ole sitä mitään vastaan, kipsottelu on kivaa, niin kuin illallispöytien välillä vaihdetut katseet, verhotut huomionosoitukset, hymyillen vastaanotetut.

Oli ihana nähdä vihreitä hiiriä sylkevää ystävää. Toukokuun päivät jatkuvat tiiviinä, niin vakuumpuristettuina että viikonkin ero tuntuu pitkältä. Joudun hakemaan asioita, ajatuksia joista olen halunnut puhua, paljon jää varmaan sanomattakin. Ja ystävä pulppuaa reissukuulumisiaan kuin jäistä vapautunut kevätpuro, en henno keskeyttääkään, enkä halua, eihän kevyen veden iloon voi olla solahtamatta mukaan vaikka varpaita kuinka kylmäisi. Juomme sitruunainkivääri-kuumaa ja ihmettelemme vähän kaikkea. Välillä se on ihan sallittua, hämmästellä vaan kaikkea keksimättä sen kummempia vastauksia. Voi vain apinoida ystävän ystävältä tarttunutta mm-hmm:tä, myöntyvää tietävää ymmärtävää hyrinää ja halata monta kertaa ihan vaan muuten vaan. Kuka nyt hiiriä pelkäisi, edes vihreitä.

Kotimatkalla talvivaatepinosta uudelleen esiinkaivettu lila pipo ei ole hippastakaan liikaa, ilta on kylmä. Mutta kaunis. En malta lisätä vauhtia lihaksia lämmittääkseni. Mietin toista ystävää, jonka työpaikan ohitan Pitkänsillan ylitettyäni. Olen hiljaa huolissani työtahdistaan, voimia syövästä suoritus-stressistä, jonka luen sähköpostiviestin riveiltä ja rivienväleistä. Tätäkään ihmistä en ehdi nähdä niin kuin haluaisin, rauhassa ja ajan kanssa. Yliopistoliikunnan saunanlauteilla kaikelle armaliaassa löylylämmössä esimerkiksi. Onneksi olen varannut stressistä kireät hartiansa, käsivartensa avuksi lauantain muuttoon, lupaan itselleni möyhiä niistä turhan ulos ja ehtiä pysähtyä kuulemaan huolet muuttoväelle kattamani lounaan äärellä, viimeistään.

Nyt on taas juostava, sivutoimelta tuntuva päivätyö odottaa.

keskiviikkona, toukokuuta 17, 2006

Sain lahjan

Vee kantoi minulle helisevän hevoskastanjan lahjaksi uuteen kotiini, ja toiseen kotiini palattuani, tähän vanhempaan joka pian lakkaa, päädyin Karrin ohjaamana kieppumaan spiraaliin, jota voi jatkaa ikuisuuksiin jos uskaltaa. En edelleenkään ymmärrä mistä tässä kaikessa on kyse, mutta katsokaa, mikä ihana slaavilaisuus keikkuu ja kolisee näiden sanojen virrassa!

hevoskastanja

hvoskastnaja hevozkasanja hevpskastanjja hheviskastanja hevoccastanja hevosjasanja hveoskstanja hevoskazstanja hevokactanja hhwvoskastanja hevsskastanja hevoakastenja hveoskastanha hevodkastanka heiskastanja hevoskeastanja evoskastanka hevoskasdnaja hoskastanja hefosksstanja hevockastajna hevossakstanja hevoskasaynja hovoskastanjja hevooskasanja hevozkestanja ehvoskastannja hevoslastanja heevoskastanaj ecoskastanja hovosakstanja hevoskasdanja wevoskastanja evoskasatnja gevoskastsnja hevsokastanka hwcoskastanja hevoskadatnja hwvoskastanjaa hevoskastnaje hevpskastnja hevosskastabja hevpsksstanja hwvoskatanja hevoskastmja hevosskaastanja hevooksastanja hecoskastnja hefoskaastanja eevoskasstanja aevoskastanja hevvoscastanja heevoskastana heeevoskastanja hevpskatsanja hevoskkastauja hevoskastabjs hevoskactanj hevoskastanak hevosskactanja gevosskastanja hevozkaztanja hevskastannja hevkastanja hevosjastanja gevoskatsanja heovskasdanja hevosksstanjaa hevosaktanja hevoskasstanj heovskastajna hovoskasatnja hhevoskastanha hevoslaztanja hevoskasyanjaa hevockadtanja eevoskasdanja hwvodkastanja heovskkastanja hevozjastanja hevosskastajna hhevooskastanja evoskastnja hevoksatsanja hevoskestanja hevoskasrenja hhevoskastsnja hevooskastanj hevoskssatanja hevoskestanaj hevosakastanja hevoskattanja hevokastajna hvoskaztanja hevvoskastana hevodkatsanja hveoskasttanja hevosksatanje hovooskastanja hevockasstanja hevosakstenja hevosksatajna heovskastamja heboskasdanja hvoskastsnja hevosjastanj hevsokestanja gevoskasatnja hvoskaatanja hevoskazranja heciskastanja hecosjastanja hevvodkastanja evoskasranja gevoskastanj hevvosakstanja hevoskastsnaj gevoakastanja heoskadtanja hevoskatssnja hevooscastanja heevoskasttanja heoskasstanja hhevoskastnja hevosstanja heboskastana hevoskastajn heevoskastaanja hevskasanja gevoksastanja hevoskastmaja hevosastanja hevoskastanaa hevoskastajma hwvosksatanja gevoskastanjja evoskatanja jevoskasanja hhecoskastanja hevoksastanaj hefoskastanj hwvpskastanja hevosakstnja hecpskastanja hevoskasattnja hevoskassdanja hevslastanja hvoeskastanja hevoskasatnjja hveoskastanj hevoksaastanja hevokdastanja hwboskastanja heevoskastanjaa hevoslastannja hevosvastanja hevoskastnaha hevoskastauha hevoskasstajna hevozkastamja henoskastanja hevossktanja hevoskastanhs hesoskastanja heoskastanje hevoskastansj eevoskastanjja hevoskasttaja hevockstanja hevoskaastaanja hevoskastaanjja hevskastanka hevozkstanja hevoskaatanja hecoskastannja hviskastanja hecoskaatanja hevizkastanja hevodkastanha hevoskastanjea heboskastannja hevpsakstanja heevpskastanja heboskastanjaa heboskactanja hevoskasantja jevosastanja hevosastamja hevsokastnja eevoskastenja hevoskasdanje eevoskasatnja eevoskkastanja hevosksstana hevoskastabha hevoskastannja gefoskastanja eehvoskastanja heviskasanja eevoskastanha hevockastannja hevooskkastanja hevocskastanja hwvoskasanja heviskastnja hevoskactaanja hevoskadtamja eevoskestanja hevoskstanj ervoskastanja hevvoskastnaja hevscastanja ehhvoskastanja hevpskastanje hevodkasranja hevposkastanja heevoskastnja hevosasyanja gevoskastamja hevoskaastana eevodkastanja jevoskasranja hevoskastannaj hevoskasstaja hevikastanja hevodkastsnja hefockastanja hevspkastanja hevosadtanja hevsokasyanja jevoskaatanja hevoskastanaj hfoskastanja heoscastanja hvoskastanjja hevoskasana hevoskastenjja hevpslastanja hevoskaztanjaa heeboskastanja hevodkaatanja hevodkasstanja heovsksstanja hevoskatsanj hhevoksastanja hevskaatanja eevvoskastanja hevoskasanja heviskastanha hevoskasttanja hevosastaja heviskastanjaa hevoskaatnja hevoozkastanja hevoskastanea hevoskastbja hevokssatanja evoakastanja hvwoskastanja hevpskasdanja heevozkastanja hevvoskastanjaa evosjastanja hevoslactanja hecoskastnaja hevskastanjja hevoskasaanja hefoskastanaj hhovoskastanja hevodskastanja heivskastanja hevoskkestanja hevoskasfanja hovoskatanja hecoskstanja hevoskastaanha hevodjastanja hefoksastanja hevodkastannja hevoosksatanja hevoskasatnka jevoskastanaj hevoscactanja hecoscastanja hevoskasraja heviskastenja hheovskastanja hevoskasramja hevooskastenja hevoakaztanja gevoskastnaja hevoskkaztanja hevoskastemja hefosjastanja hevoskstanjs gevoskastaja hevoskastaaja hevockastnja eevosjastanja hvoskaastanja heboskadtanja gevosastanja hevockasyanja hevosjatanja htvoskastanja hevoskaaranja hevoskastamka hefoslastanja gevokastanja hveoskastanka hevodkastanjaa hevozkastanjaa hevodkastanjja hevosakstanjaa heosskastanja jevoskastnaja hevoslastana hovoskasranja hovoskasanja hevockatsanja hevoskasyanjs hevoskctanja hveoskastabja hevoakastanjs hevvoskastabja hhevoskastannja hevoskkastnaja hevoskastanka hevoskasyana hevoakasdanja eeviskastanja hevoskastneja hevoskastaujs hooskastanja hevoskastjna heoskasatnja hwfoskastanja hevoskastdnja hevoskestanjs hevoskstanjaa hepvskastanja hevoskaaztanja hevoskaaanja hevoskatanjs hwvoskaatanja hevoskastsnjs jrvoskastanja hevoskastaja hevoskstanka hevoskssstanja hevoslastauja hevoskkastenja hevoakasstanja hevoskasatnja hecosskastanja hevpakastanja hevoscadtanja hevokastana hevosksaatanja heovslastanja hveoskastajna hevoikastanja hevoskactenja hevsokastana hevodkastanjs hevoskssttanja hevoskksatanja hevoskastajnja hevsoastanja hevzokastanja hecoskastabja hevosskastanjaa hevoslastanje hevopskastanja hevvoskasatnja evooskastanja hebboskastanja gevoskastana hevoakastanka hheoskastanja heviskactanja hevoskaztamja hevoskastannha hevosskastanjja hevoakasttanja hevoskaastamja hevoskatsauja hevoaskstanja hevoscastnja hevosksaatnja hheboskastanja hrvoskastanja heovskastabja hevozkasstanja hevoskastajba hevoskastan hevozkastnaja hevoslastsnja hevozksatanja hevoskactnaja hevosksstanja hevoskasstanje hvoskasstanja hevksastanja hevsokastenja hevosskatanja hevoskasanaj heevoskasdanja hevoskastajan hefoskadtanja hevosaksttanja hhevoskastanja hvesokastanja heviskastannja hevoskasatnjaa hevosastanj hevosksatabja gevoskastajna jevokastanja hveoskastanjaa hevvoskatsanja hecoskatanja eevosastanja ghevoskastanja hevoskastauj heevosjastanja hevokastnaja heevoslastanja hevoskasyauja jevpskastanja hevoskadsanja hevosastanje hevozkaastanja hwvoskastanjs hevioskastanja hevoskastaauja hevoakactanja hevpskactanja hevosksstauja hevoskadttanja hevoaakastanja hevosjastanje hevoskastanjaa hefpskastanja hevooskaastanja hevoakastaja hevoskkastsnja eevoskstanja hevosjastanaj eevoskastannja hoovskastanja hveosskastanja hevoskasajna hhevoskastenja hevoskastennja ehvoscastanja hevvoskastanjja hrvoskastauja hevoslsatanja hevoskatnaja voskastanja hveoskastnaja hevoskkastana hevvoskastanja hevsokastanha heevosakstanja hevskactanja hhevoskatanja jevoskastanje hevoskastanjka hevosaksdanja hefoskasstanja hevoskastnanja hwwvoskastanja hevokasyanja hveoskastenja hevoskastauja hevoskastanh hevsokastaanja hevoskstauja hevodlastanja jevvoskastanja hevoskatsenja hevoskatsaanja jeovskastanja hebosksatanja hevoskasttanjaa heviskadtanja hevosksyanja hevosskasanja heviakastanja hevoskastaunja hevosktanja hveoslastanja evosskastanja hevsokadtanja hrvodkastanja heboskastsnja hevockestanja hhevoskaastanja hovoskastanja hevvoskastanha hevossstanja hhhevoskastanja hhevosakstanja heboskasranja hefoskatanja hevozkastnja hevoskastamaj hevoskasraanja ehvskastanja hevoksastajna hevoskastejna hevoskaztannja hrvoskastaanja hevozkatanja fevoskastanja hevoskatstanja ehvoskkastanja heoskastana hevoskaasdanja hevoscasstanja heoskastaja hegoskastanja hevosaksyanja hevotkastanja hrvoskaztanja hhevoskastaanja hevoskastanjjs jecoskastanja hveoskasyanja hhefoskastanja eevoskastana hevockastanha hrvoskasanja hvodkastanja hevooskasstanja hefoskastanjs heboskastanja hevoskkasdanja hwovskastanja eevoskastaanja heevoskactanja hevoskaasttanja hevoalastanja hevozkastannja hevskastana hevoskastanjj hevoskavtanja hevodkasatnja hevodkadtanja hevosksatenja hevoksaztanja hevoskacttanja hevoskastsnje heskastanja heevosksstanja hrvoslastanja heovskastanha hevosasanja hevvoskkastanja heboskastanaj hevoslastanjja hevakastanja ehvoakastanja hvoskastauja hevvoslastanja hveoksastanja hevosskastenja hevoskadtaja eevoskastanj hevosakztanja eevoskaztanja heviskastaja heevoskastanjs hevoskatsamja hevosasatnja heboskastanj hevoskastanhaa hevoskkastanje hevosakstajna hecoskestanja hevvskastanja hvoskestanja heevoskastanje hebosastanja hevoscatanja hevoskastanjjja hwvsokastanja hevoskastuaja hovozkastanja hevoslastaja hevoskaatanha hevoskasanjja hevoaakstanja heevoskkastanja hevoskasynja hevoskasatjna hevoosjastanja hevosjastanjs hevoslasttanja heovskastaja jevoskastana hveoskatanja gevoskkastanja hveoskkastanja hevodkstanja hevoskkatsanja hevoslastanka hevooskastanka hevosskkastanja ehvoskasanja hevoskastamj hevoskastnaja hevosksranja hwvoskastaanja hevoakatsanja hevoskatsabja jevoskasdanja hecoskastenja hefoskastaja heovskatsanja hevsokastanj hevoskastank hovoskastaja hveoskastaja heevoskastenja hecoskastanj hevosakstanja hevozkasranja hevoskassttanja hevoskatdanja heovskastnja hevoskastaamja evosakstanja hevoksastanjs hevoskaztnja jevoskastanka hevoskatanjaa hevozkastenja hevoodkastanja heboslastanja hevoskasttajna gevsokastanja jevoskaastanja hevoskasstanjaa hevoksaatanja hevosksastanja hevoskastdanja hecsokastanja ehvockastanja hhevsokastanja hevpskasranja hevoskastznja hevoskaastnaja hevpskastannja hevoksstanja hevockastanja hevosksanja ehvoskastaanja hebosksstanja hevosastanha heviskastaanja hevoxkastanja hevosksatnja hevoskasttnaja hevoskastnka hevokasdanja hevoskestamja heovskastanj hvoskastaja hevosskasstanja hevoskacdanja hevoskastannj heoskastnja hevosakstanj hrovskastanja vheoskastanja hevpskastabja hefoskasranja hevoskasatna heevoskasyanja hevoskastanna hevocjastanja ehvvoskastanja heevockastanja hevvoakastanja jevoskastauja hovoskastanje hecoskastanka geviskastanja hevosakstabja evodkastanja hevosskastauja hevosaksatnja eevoskasanja hhevoskastanjaa hevpdkastanja hevoskaztanjja hevvoskastauja hevoskasstanaj hevoskasatja heovskestanja gevskastanja ehovskastanja hhevoskastanje hhevskastanja hevoskasdauja hevoskatsanjaa heevoskastanha hevoskaztaja jevoskastnja hrvoskastanjja hevoskaztanaj hevsookastanja hevsokasstanja hevvvoskastanja heevoskastauja hevoskastaj hhevodkastanja hhevoskastajna hevskaztanja heovskaztanja hevodkastanja jevoskatanja hevoskasrana hevpskastamja hovoskastenja jevockastanja evockastanja hevosksatsnja ehvooskastanja heoskastsnja hevosactanja jevosskastanja heoslastanja hevodakstanja hevoskadtenja hwvoskasyanja hevosaksstanja hecockastanja evoskastnaja hevoskestanha hveokastanja heboskastanje hevoskaitanja hevoskaastnja hevoskkasatnja hevosajstanja hevoakastanja hrvoskastnaja hevosjkastanja hovoskastamja ehvoskastaja heviksastanja hhevoskastanjja hecoskasttanja hevoskataanja heovskactanja hefoskastanjja hwvoskasdanja hrvoskasyanja evokastanja hevooskatsanja hevoskaasranja jevoskaztanja hrvpskastanja hevoksastanha ehvoskastajna hevoskkactanja hevoskssyanja evoskasttanja heevoskastanka heovskasranja hevosakstanjja hevoskkasyanja hvveoskastanja hevoskactnja hevoskastabj rvoskastanja hevoskasttaanja eevoskatsanja hrvoskastabja evoskastannja hvozkastanja hecoskasstanja hevoskaranja hevosksayanja heovakastanja hevoskastamnja hevoskastnajaa heovskaatanja evoskastana heoskstanja ehvozkastanja hevoskactana ggevoskastanja hevosksattanja hevpksastanja hevoakadtanja hevoskaddtanja hevpsjastanja hevolsastanja hevokastanjs hevoskactauja hefosksatanja hevocckastanja hevozkastanj heboskasatnja hevoskastanjz hevosskastanha hevokastanje hebokastanja hebockastanja hevosjsatanja evhoskastanja hevoskastsna hevoskaattanja hveoskastana hevokzastanja hevoskaastanaj hevoskastaana hwvoskastajna hevosskastnaja hhvoskastanja hevpskastanjs hevoskatanha heviskastauja hevsokkastanja hevooskadtanja hevoskasttamja hevoskaastenja hevoskastenjs hevoskcstanja evoskastanje heviskastanjs heoskaatanja hevockaatanja hevoskasttanjs gevoskstanja hevoskacanja heboskastanjs heaoskastanja hevoskeatanja heevoskastsnja hhrvoskastanja hevoaksatanja hevskastanj hevoksastanj hevozkastana hwvosskastanja hevskestanja evoskaztanja hevoslastajna hebvoskastanja hevoskkstanja hevoslastanaj hevoskastanajj hecodkastanja hefoskastanje hevoskkasanja hevoskastanca hefoskstanja hrvoscastanja hevzkastanja hovpskastanja heboskastaanja hevoskaztanka hevossjastanja hevoskasatnnja hovockastanja hhevoakastanja hevoskasranka ehvoskestanja hevoskztanja heviskastanj hevokastenja hevoskeztanja heecoskastanja hvoskatsanja hevoskcastanja jevoskastamja hevoskastanjo hevoskasyamja hevoskaztanj gvoskastanja hovoskastanaj heboskaztanja hevozkastanjja gevoskastanje hevokasranja hecoskatsanja hefosastanja heosvkastanja hevoskasianja hevoskkastanaj hefoskastnaja hevodastanja hevoskdatanja hevooskasdanja hevoskastna hevvoskaztanja hevoscastannja hevoskastanjee hevozkastanje hebiskastanja heviskastsnja hevoskastnaka heovskasyanja hevosokastanja hvroskastanja heevoskastaja hevooskasatnja evoskkastanja jvoskastanja hevoskastankka hevosakstamja eevockastanja hevoskatasnja hevosjastajna hevockastenja hrvooskastanja hevooskastanaj hbeoskastanja heevvoskastanja hevoskastamje hevosjestanja hevosjastaanja hwvokastanja eevoskastnaja hwvoskastanja heboskastanka hevoksestanja hesvkastanja hevoskastbaja heoskastanha eevosakstanja hevoskacatnja hwvoksastanja ehviskastanja eevoskaatanja heeoskastanja hevsikastanja hevokasanja evoskastanha hevoskesstanja ehvoskaatanja hevosakstanka hevoslatanja hevosskastanaj heboskasanja hevosksaranja hwvosastanja hevosskastanjs hevvosksstanja hveoskastanjja hrvoskestanja hwvvoskastanja ehvodkastanja hovoskkastanja hveoscastanja hevsokastanjaa hevsoksatanja hevoskasdaja hevoskastaanje gevoskastanaj hevoskastaha hevoskkastanjaa hvoskastanka hevvsokastanja hevoskatanka hevoskastajua hevfoskastanja hevosjastannja hevockactanja hevoskstaanja hevoscastaja hevoskasntaja hevoskatsana hevossksstanja hovoskastaanja hevocksatanja heoskactanja hevoskactanjs hevskatsanja hevoskastauaj hevoskaztanja hevisksstanja hevoskaztsnja hevsolastanja hevoskstanaj hevosjadtanja hevskastabja hevokksastanja hevoskastanje hedoskastanja heviskaastanja hevoskasranjja hevooskasttanja hevoscastanja hefoskasatnja jefoskastanja hevoskastanj hevoskastrnja hevosksstanje hwvoskastaja hevoskaataja hrvoskastanka hevoskaasanja hevoskastaanja hevoskasttanjja hevoskasranj hevosscastanja hevoscastnaja hevockastamja heoskastanj hevoslasdanja heoskastajna hevvozkastanja gevoskastnja hvevoskastanja hevoakastanj hevoksastamja hvoskastannja whvoskastanja heevoskasatnja hevoskatssanja hevoockastanja heviskastajna hevoskzstanja hevosskastanka hevoskasttauja hevooskastanje jevoscastanja hevoskastebja hevoskaastannja hevosskasatnja hevoskacstanja jeoskastanja hecozkastanja hevoslaastanja jevooskastanja hevsokasdanja hefozkastanja hevoskastanjr hevosksstnaja hrvoskastanjaa hevoskastanjha heoskasdanja hwevoskastanja hevoakastanjja hevoasstanja hhevosastanja hrvoskasatnja ehvoskadtanja hefoskastana ehvoskastanjs hevoslastnaja hevosksetanja hevskastsnja hevsokastnaja hevyskastanja heovscastanja ehvoskactanja hevoskasranjaa hevoskastanjna hevpskastajna heovskastanja hveoskastanje hevozkasyanja hecosakstanja hevskastaanja heoskkastanja hevosastannja hevoskastanbja hevoskasyannja heboskasyanja hevoskadstanja eevoscastanja hecoskastaja hevoskastasnja hovoskstanja evoskastauja hefoskasdanja hevpsksatanja hevoslastanj hevoskastaujja hoevoskastanja hevoskastyanja hrvoskastanje hevoskastabja hrvoskastanj hwvoskastanje hevoskastanjc hevoskstsnja hevoskkadtanja hhevoskestanja hevooskastana heevoskaastanja hevoskastnajs hecoskastauja hrvosskastanja hevpskastanha hevoskatsanka hevosjaztanja hevoscastabja hevosastnja eevoskastsnja hevoskastsanja heevoskastannja hevoskastsnj heboskasstanja heboskastanha heosksstanja hwvosakstanja hevossksatanja hevoosakstanja hevoskestnja hevozkastsnja heovskaastanja hevpskastanj hevooskastaanja hevoksastanja hevoskastatnja eviskastanja hevoakastsnja hevoskaasatnja hhevoskactanja hevosksaanja hevosksatanjaa hevodkastnja hevoskkasranja eeovskastanja hevoksastabja ehvoskastsnja hevoskatsnaja hevskastnja hevoksasyanja heovskasatnja hevoskactanjja hevoskactanha hevoskasnaja hevooskasyanja jeevoskastanja heevoskestanja hecskastanja hevockaastanja hevosacstanja heviskastanje hevoslstanja hevockastanaj hevoskastnjaa hevoskastanjje hevosjastauja hevoscasranja hvoskastnja hevoosastanja hevoskadtsnja hovosjastanja hevsastanja eeoskastanja hrfoskastanja hveoskasatnja heeviskastanja hhevozkastanja hevockastanka hvooskastanja heveoskastanja hevvoskastenja hevockastnaja eevoskadtanja hevoskkkastanja hevoskastanga hevoskastanej hevoskasetnja hveoskastanaj hevockaztanja heoskatsanja hevoksastanka hhevoskastnaja hevoskastanke hhevosskastanja hevozkastanja ehvoskastamja hevoskastankja hevsojastanja hveoskastanja jevskastanja eevooskastanja heoskastanjja hevoskestannja hovosskastanja hecoskastanja hoovoskastanja hevoskestenja eevoskastauja hevoskastanjaaa eecoskastanja hevodkasdanja hefoskastanka hevoskastane hevosjatsanja hevoskazatnja hevosksstajna hevoscastanha heboskastajna evoskasanja hevoskastnjja hevosksstanaj hevosjstanja hevisakstanja hevosestanja hevozkastabja hevoskzatanja hevsokatanja hevoskaactanja hevosketanja heevoskastanjja hevooskaatanja hevokastamja heovskastanjs hevosktsanja hevodcastanja hevoskasyanka hevvoskastanka hveoskestanja hevoskastauje hevosksstaja hevokastabja hevoskasyanaj hevoscaatanja hevosskestanja hevoskastsja hevoskasanjs hevoskadtannja hefosakstanja hevoskastanja hevosjaatanja hevoskasrranja hevoskastanjs hevoakaastanja hevoakstanja hefokastanja hevoskastanjss hvoskasyanja hevoskasteenja heoovskastanja hevoskaztanjs eevoskastnja hebosskastanja hebodkastanja hevokaztanja hevosastenja hevvoskastnja hevsokastabja hevoskatsaja hecoskasdanja ehvoskasyanja evpskastanja hevozkastaja hevosskasdanja ehvoskastanje hwvoakastanja hevoskadtana hhevoskastauja heoskasttanja hevosjastabja hevoskastnha hevosjactanja hevoskastajjna hevoskassyanja hovosastanja hevosksatanjs hevoskacctanja hevosksadanja hevoskastauuja evoskastanjaa hevosjastanka hevoskasranjs hevosakstanjs hhevoskastanka eboskastanja hevoskasttanaj hevoskastajja hevoskastaajna hevoskastabjaa heovskastanje hevoskaatenja hevoakastanjaa hevoskastaan hevoskaanja hwvockastanja hevosskasyanja hevosakatanja hevoskastenja evosksstanja hevsokastanjs hvoskastanaj hevvoskastanje hveosastanja ehvoskstanja hevoskssdanja hveoskatsanja hevocakstanja hevocsastanja heviskasyanja heviskastanja hevosskaatanja hevoslsstanja hevoakastaanja hevosksstnja hevsokaatanja hevoslastanjs hwvoslastanja hevoskazanja hevsokatsanja hecoskastanha hevoskaaastanja hevsoksstanja evoskastabja hevoscastana hwvoskastanka hevosatanja eevosksatanja hevoskastenj hvepskastanja ovoskastanja hevoksastnaja hrvoskactanja hevoskatsanjja hevoskasttenja hevoskkastabja hevoskasdnja hevoskaatanj hevoukastanja evoskasdanja hevoskstanje hevoskaatauja hevoscstanja hevoskaastanka hevskasranja hevozkadtanja hhevoscastanja heovdkastanja hevoskestanje hvoskastenja hevpskastana eevoskastanjaa hevoskasstanjs hefoskasanja heboskastnaja hervoskastanja hevoslastabja hevosskastanja jevoskastanjaa hevoskkastanha hevoskactanjaa hevoskastaabja hevosakstanha hveosjastanja hevoskasatanja heovvskastanja hvoskastanja hevoskcatanja hevoskatamja hevosskastanj hevoskkatanja jevoskasttanja hevosakstana hevoskactanka heevoskatsanja hevoskaatanje hevokastannja rhvoskastanja hevoskestabja heeovskastanja hevoskasyabja heviskastanjja heboskastauja hevoskastankaa hevoooskastanja hevvockastanja hevoskkastanjs heockastanja hevoskastanaaj hevosakctanja hevpskaatanja hevoskastssnja heboskasttanja hevoskkastanka hevsokastanaj heboskastanjja hevooskactanja hevoskstenja hevoskasstannja hevvoskastsnja hevokaatanja hesvokastanja hevpskastanja hevosksatanaj hovoskastnaja hevoslastanha gevoskastanha hevosksstsnja hevoskasrajna hevoskatanja hevosastanjja hevoskaastanjja ejvoskastanja hevoskastanjd hevvosskastanja hevokastanka hrvoskkastanja heccoskastanja hevosasdanja hevskastanjs hefoskaztanja hovoskaastanja hevoskasdanka hevoscaztanja hefoskastannja ehvoskatanja hovoskastannja hevoskactannja hevoskdstanja hevosskaztanja hvoskasanja wvoskastanja jjevoskastanja hevoskastayja hevooskestanja hevosjjastanja hevoskasdajna gevoskastauja hovoskasstanja hhevoskastamja hevoskasstaanja hwvoskaztanja hevockastauja hevosksatanka hevoskasuanja hrvosksstanja hevkosastanja hevodkastnaja heodkastanja hovoskastauja hvoskasatnja hevockastsnja hevpsskastanja hevoskastjaa hevoskastannjja hevoskaatsnja hevockastanj hevoskaetanja hevoskstannja hwvoskastenja hevvoskatanja hevoksastannja hevoskasttabja hevoskstnaja gevozkastanja hevvoskasstanja hevvoskaastanja hevoskastajnaa hevoksastana heviskasstanja hevoskatsanje hevsokastaja hevoskadtanjja hevsokastanje hevockasanja hevokatsanja hwvoskasttanja hrvosjastanja hrvoakastanja hevoskastaujaa hevosskadtanja hevosastauja hevoakastamja hecoskasyanja gevoskaztanja hevickastanja heobskastanja hevoskasntja heovsksatanja hevoskactanaj heevosastanja hevoscastenja hevoskadranja hevosskastannja hwvoskasstanja hevockastanjaa jevoskastajna hevsokaastanja heocskastanja hevosastanka hevoskastuja hhevoskadtanja hevosjsstanja hvoskastabja hevoakastnaja ehvoskastnaja hevoskaftanja hevvosastanja hevoskkastaja hevoskastanks hevoskasanjaa hevosasranja ehvoskastauja hrvoskastenja hveosksstanja heovskasstanja evozkastanja hevosskastaja hevokatanja hevoskastenha hevsokastajna hevoskasdamja gevoskaastanja hevoskstanja heovskastanjaa hevskasatnja hevoskasarnja hovoksastanja hvoskactanja hevovkastanja heoksastanja hevoksatanja hevozkaatanja hevoskasztanja hevoskaatamja hevodkastaja hevooskaztanja hevoskastwnja hevosksataja hevooskastabja hvoskkastanja hevuskastanja hevoskestajna hevskstanja hevvoskastajna hevodkasyanja heviskastabja hevskastaja heovsastanja hevoskactanje hevoskasdanjs jovoskastanja hhevoskaztanja hevoscasyanja heviskatanja hevpskastsnja hevojsastanja hevoskastttanja hevooskastajna hevoskastranja hevoksactanja hevpskstanja hwvoskastauja hevoskasstnaja hevoslastenja hefosskastanja hevvoksastanja heosjastanja hevozksstanja hecoskkastanja hrvoskaatanja hevoskedtanja jevoslastanja hrvoskastannja hevoskadtajna hevoskasstanjja hrvskastanja hevosksatanj hevoskattsanja hvsokastanja hevoskasttanj hefoskastanjaa heoskastannja hevvoskasanja hevodkastanaj hevoskastnajja gevosjastanja hvoakastanja hevoskastakna eevoskasyanja heoskastanjaa gevoskactanja gevosakstanja hevoskaztajna hevkoastanja hevosksataanja hevodkactanja hevokastanj hevoskasttsnja hecokastanja hevoskasamja hvokastanja hevskastanja hevoskastnaj hecosastanja hevoskaadtanja hevoskaatanjja hvoskasdanja hevoskasdanj ehvoskastnja hvoskasttanja hevosaksranja hevoshastanja hevovskastanja heovsjastanja hhevpskastanja hevosasktanja hevosakdtanja hevoskkastaanja hevoskasstenja hvoskatanja hwvosksstanja gevoskastabja hevskadtanja hevoskaasnja hevoskasdanjja jevoskastanja gevoskasyanja hevoakasanja hrvoskastana hevoskasdtanja hevoskatannja hevoscastamja hevvoskasttanja evoskasyanja hevpskasstanja gevosksatanja heosakstanja hevoskastama hwvoskastanha hecoskasanja hevoskestanjja hrvoskastajna hevoskastnaa hevoskasannja govoskastanja hevoskostanja hevoksasdanja hevokaastanja hevoclastanja hevoddkastanja hhevoskastaja hevoskasysnja heoskastnaja hevofkastanja hevooskatanja hevvoskastamja hevoykastanja hevoskasteuja heovskastaanja ehfoskastanja hevosksatannja hevisastanja kevoskastanja hevoskesdanja hevoslastanjaa hwvosjastanja hevoskadtanaj hevoscestanja hevoskastsuja hovodkastanja hwvoskastanaj heozkastanja hevskasttanja hovoskadtanja heviskaztanja hovoskasdanja ehvoskaztanja hevoscastsnja hevoskaatabja hevoskatanjja hevoakastajna hecoksastanja heoskastenja hevislastanja hevoskesatnja hevoskastammja heoskastabja hwvoskastnaja heviskatsanja hevskastanaj hevoskastans hevoskasanha hevoskasanka gevoskasstanja hveoskastaanja hevoskasaja eevozkastanja hevoskaasyanja hevsokaztanja hevoscaastanja gevoskastanjs hovoskastanj hevoakastnja hevoscatsanja hevoskaytanja heoskastamja ewvoskastanja hrcoskastanja hevosjasyanja heofskastanja hefooskastanja heovskasanja hecoskastanaj hevoakasranja hevosskastamja hevoskastamjaa hevooskastnaja hrvvoskastanja hevsokstanja ehvoskastanjja evvoskastanja hevockatanja hehvoskastanja hevoskazdanja hevaokastanja hevosastana hevsokasttanja hevskkastanja hefoskastsnja hevpskestanja hveoskastannja hevoskatana heovskastsnja hvpskastanja hveosksatanja hevoskasanje jeviskastanja hevvokastanja hevoksastanjja hevoskestanj hevossastanja hevoskastanhha hevoskasnja hevpskasyanja hevoskastenka hvskastanja hevoskastanuja hevvosjastanja gevoskaatanja hevoosksstanja hveockastanja hevoskrstanja hevoscasdanja hevskastauja hevokastanja hrvoskstanja hevosastanjaa hevoskastanjsa jeboskastanja eevoskastanje heevoskastnaja hrrvoskastanja hevoskasyanj heviskastnaja hevosjastaja jevozkastanja jevoskastsnja hevoskastannjs hevoskactsnja hovoskastana hevoskassstanja hevosjastsnja hevozastanja heovskasttanja hrvokastanja hevosaatanja jevoskastaja eevoskaastanja hevvooskastanja hefiskastanja heviskasttanja hevoscastanaj heoskatanja hevvoskastanj hevoskaztana hevoskasteanja hevosksatamja hevoskatenja hevoskasranje heevoskastanja hevoskastabbja hexoskastanja ehvoskastana hevoscastanka hevoskastsnha hveodkastanja hevoskastnj hevoskaastabja hevoskestaja hevoskastenjaa ehvoskastanja geoskastanja evoskastanja hevskastajna hevoskatsanaj hevoskaatanjaa hevoskadtanj heoskaztanja hevozkastanka hevoskatsnja hevoskassnja jwvoskastanja hevoskasstana hevosckastanja hevoskkastnja hrvoskatanja hevoskactamja hevoskaayanja hevoskasstanha hevoskssranja hevosksstanha evoscastanja hevoskastaa hevoskstana hevoskasatnj heoskastanja jevsokastanja hevoskasyanje hevoslasatnja hevoskasyajna heovzkastanja hevoskastanhe hevoakaatanja hwoskastanja hevoskastaka hevodksstanja heovksastanja hefoskastaanja heboskastamja hveoskadtanja hevoakastana heovskastenja hefoskestanja hevosjasatnja egvoskastanja hevvoskastaanja hevoskactanja hevoslatsanja hevosskatsanja ehvosskastanja hevoskastsnjaa hevosakstanje hevosalstanja hhevoskasdanja evoskastenja hevosastanjs hevooskastanja gevoskastaanja heosastanja hevvoskstanja heviskstanja hevvoskestanja hecoskasatnja hevoksastaja gevoskadtanja heevosskastanja hevosksatana hwvoskaastanja hevodkastajna hevidkastanja evoskasstanja heovskastanka hevoskastanaja hevockasttanja hevpckastanja hevodkastenja hveoskastanjs hevoskasatuja hveoskaatanja hevoaskastanja hevooskastanha hevoskkastamja hevokastanaj hevockasatnja jevoskstanja hevpskaztanja ehvoskasstanja hevoskstsanja hevoskastajaa hevoskastsnja hvoksastanja hefoakastanja hevoskasdanjaa hevoscastanjaa hrvosksatanja hevoaastanja hevoskaastanha hevoskstanjja ehvoskastanha hevoskadtanha jevoskactanja hevoskaasstanja heooskastanja hevockasdanja hevodkaztanja hecoakastanja hovoskastanka eevosskastanja hevosakstaanja hevoaksstanja hevoskkastanja hevokskastanja hrvoskaastanja hevoskasctanja hevoskastamjja jevoskadtanja hevoskasenja hovoskactanja hecoskastaanja hevoskaztanje hrvoskasttanja hevoskaktanja hvoskastamja hevoskastajs hwvooskastanja hevoskasstnja hevosccastanja hevoksasatnja hecoskastanje hevoskadtanja hwvoskadtanja hevoskaastanjs hevoksasanja hveoskastamja hevoskksstanja hevviskastanja hrvoskasranja eevskastanja hevoscasanja hevosaakstanja hevosksstaanja hevoskadtabja gevoskastanka hevoskastabaj hevozkastanha gevoskasranja hveoskastauja hevoakkastanja hevodkaastanja hecoskastamja hevosatsanja hhevoskasttanja hevisjastanja hevoskastannnja hevskastenja heviskaatanja hevosiastanja hevokastsnja hevosastabja hevosskstanja oevoskastanja hevoskasranha heovoskastanja hvoskastanha ehevoskastanja hrvoskasstanja hevoskaastajna hevoskasatnje gevoskasdanja hevvoskastannja hefoskactanja hevoskatauja hevoslasstanja hevoskaastauja hevosksstanj hrvosakstanja hevoakastanha hevoskatcanja hrvoskastamja heevoskastamja hhevokastanja hevoiskastanja hevolastanja hevoskaaatnja hovoskastanjs hevsokastanjja hevosksatauja hevpskastauja hevosastanaj heboskkastanja hwvoskastanj hevosskasttanja hevsjastanja hevosasttanja hevockastanjs hevoskkasttanja hevvoskastanaj hevoskwstanja hevodkastamja evosksatanja hevozakstanja hevskasstanja hvoscastanja hevoskasdabja hevpskasttanja hevoskasyanha hevoksasstanja hevisksatanja hpvoskastanja hevoslasranja hevoscsstanja hevsksstanja hevokadtanja hevosakstaja hevoskastnjs hevosjasstanja hwvskastanja hevoskastabka eveoskastanja hvoskastanjs hevpsastanja hevoscsatanja hevokastaanja hevooskastamja hevoskadtanjaa heovskastnaja hevoskaztanha hevoslastamja hevoscastajna jveoskastanja hovskastanja hevoskaatannja hevodkastabja hevsokastannja hveozkastanja hrvoskadtanja ehvoskasranja hovsokastanja eevsokastanja hvvoskastanja hevoskatsannja hecoskactanja ehvoskastanka hepskastanja hhevoskastanj hevocastanja vhoskastanja hevoskatsanha jevoskatsanja heovckastanja hoboskastanja ehvoskastanaj heevoskastanj hvoskastanj hevoscastanj ehvoskasdanja heviscastanja eevoskastamja hevoksastauja hevoskastavja hevoskasanj hovoskestanja hevoskatanje hwvoskactanja hevooskastauja hveeoskastanja hevosastajna hecosksstanja hevosskasranja hfeoskastanja hevskastnaja hevoskastsmja heovsskastanja jevosjastanja hevpskaastanja heevooskastanja hecoskastajna hevpskastaanja hevoslkastanja hesokastanja hevoskasadnja hevozlastanja hefvoskastanja jevodkastanja hrvoskastanaj heovskadtanja hecoskastana eevoskastabja hevoscastauja hevoakastanje hveoskasdanja hevoskaztnaja heviskasdanja hveoskaastanja heefoskastanja hevoskstanha hevsocastanja hevskaastanja hevoskasdannja hevoksasttanja hevoskastnnaja heevoskasanja hovoskatsanja hevosjaastanja hwvozkastanja hevoscasttanja heoskestanja hofoskastanja hevosakstauja hovoskasttanja hevosastaanja hevoskaastaja hevoskesyanja hhevoskastanaj hevosaksanja hhevoskastanjs hqvoskastanja ehvokastanja heoskastanka hhevosksstanja hevosladtanja otwsyndz hevosasstanja hwvoskestanja hevoskadtnja hevoksastanje hevoskautanja hevoskasteja hevoskasyenja hevockastanjja hevoskaaatanja hevokastaja ehvoskasttanja heviskestanja hevockkastanja heboskastnja hevosksatanja hevoskarsanja hwvoskkastanja jevoskastanj ehvoslastanja hevsoakstanja hevoskastsjna hhevoskasranja hevoskatzanja hrvoskastanha heevsokastanja ehvoskastenja gevpskastanja eevoakastanja hevooskastannja eevpskastanja hovoakastanja hevskatanja heevoskstanja hheevoskastanja hevoskasstabja hwvoskastannja hevoskastannka jevosakstanja hevosastnaja hevoskastaija heevokastanja hevozkastanaj hevoskastamha hefoskasttanja hevoskasauja hevoskastanhja hevoskastena heovskastanaj hevosjasttanja hevoskestanka grvoskastanja hevoakastabja jevoskastanjja jevosksatanja hevvosksatanja hevosskastanje hevoskasatmja hevvoskaatanja hevoskayanja gevoslastanja hevozkactanja hvoskastaanja hwviskastanja hefoskastenja hovoskastanjaa hevooskastanjaa heevosksatanja ehvoskastabja hevvoskastaja hceoskastanja hhevoskaatanja hevoskastanjaj hevodkastanj hevoskasyanjja hevoskastanjja hevoskstajna hefoskastamja hevooskasranja hevoskasdanaj hevosksatnaja hevoskaastanja heovsakstanja hevosdkastanja evoskstanja hwvoskastnja hwvoskastana hefoscastanja hevosakstnaja hevoskastjana hevoskacyanja hevoskastaaanja hroskastanja hvoskastanje hrvozkastanja hevpkastanja heviskastanka hevoakatanja hwvoskastabja evoskastanjja hevoakastanaj evoskaastanja heevoskadtanja hjevoskastanja hevosaktsanja hevozkkastanja hrvoskasdanja hevokssstanja hevoskastsnka hcoskastanja heevoscastanja hevoskastaaj hebozkastanja hevoskasrnja hevokastanha hhevoskatsanja hvoskasranja eevoskastanaj heoskasanja hevoskassanja hevpskasanja evoskastanj hveoskasanja hevoskastaanjaa evoskastamja jevoskastabja heoakastanja hevoskaatanka hevoskeestanja hebosjastanja hvosskastanja hevoskaztaanja hevoskadtauja evosastanja hevoskatsajna hevoskaatsanja heboskastaja hevoskastnsja hecooskastanja hovoskastnja hevoskaztauja hevosakstsnja hevosksstabja heovskstanja eeboskastanja eevoskasranja hevoskasatnjs ehvoskatsanja hevoskasyaanja heboksastanja hevppskastanja hevsoskastanja hovoslastanja evoskastanaj hevoskkastannja hevodkastaanja hevodkasanja jevoskastanjs hrvsokastanja evoskestanja hevoskastanah hevoskectanja hevvoskasranja hevoskazztanja hevosjastanha hevoskaadanja hrvoskastanjs ehcoskastanja hevoskesranja hevoksastaanja hevoskastanjw hevoskastana hevoskestaanja gevoskastenja hevoskaastsnja hevozzkastanja hevoskkasstanja hevoskasstanja gevodkastanja hgevoskastanja hevookastanja hvosjastanja hevoskasatbja hevoakestanja hecoskaastanja heevoakastanja hevoskastamjs hevosklastanja hboskastanja hevoskaatnaja heevoskatanja hevodkkastanja heovskastannja hevoskastaje hevoskadtnaja hevooskastsnja hevoskastanjae hvockastanja heovskastana gevoscastanja hevozkasatnja hevoskasrannja hevvoskasdanja hovokastanja hhevoskastana hevoskssatnja hefoskasyanja hwvoskatsanja gevoskasttanja hevocksstanja hevoskatanaj hrvosastanja hevoskastaanjs hvoskadtanja hevoskasynaja hevoskastaanaj hevoskastahna hevoslasanja hrvoskastsnja hevsokasatnja heosksatanja gevooskastanja hevosksttanja ohvoskastanja heoskaastanja hevoskastnaaja hevvoskasyanja hevozkastajna hevoslaatanja hevoskastsnjja hevoskasyanja hevosjastanjja hhevoskasyanja hevoskkastajna hevoskaastanje hevoskasttnja heevskastanja hrboskastanja hevosksstamja hevisskastanja hevvoskastanjs hevooskastnja gevosksstanja evskastanja hevodkasttanja hevoskadyanja heoskastaanja hhveoskastanja hevoskactaja hevoscastaanja hevosjasranja eevoskastanka hevoskastanmja ehvosksatanja hevosksdtanja hevoskastannjaa heboskaastanja hhevoskkastanja heviskkastanja hevsokastauja hevsksatanja hovosksatanja hoviskastanja efoskastanja hoevskastanja hevoskdtanja hebpskastanja eeevoskastanja hevozkastauja hvoslastanja hevozcastanja hecvoskastanja hovoskastabja hveosakstanja gevoskastanjaa hevoskatsanja hhevosjastanja hevokkastanja hevoskasdsnja heboakastanja hevoslestanja hrvoskastaja hevooakastanja hevoskastanha hevoskastanjas jevoksastanja hevpzkastanja hovoskastajna hevosskastsnja hevoosskastanja hivoskastanja hevoskasatnaj hvosksstanja hefoskastauja hhevockastanja hevosjastanjaa hevosksztanja hevockastaja hevoskastajnna hevoskaatanaj hebskastanja hevoskaatanjs hevoskasrnaja hecoskastanjja hevosksdanja gevockastanja hevosjastana hevoslastnja hveskastanja hveoskactanja hevoskastaba hocoskastanja hevossskastanja hevosskastnja hevoskkaastanja hevosekstanja hevodkatanja jevoskastenja heovskastauja hevodkestanja jevoakastanja hovoskastsnja hevoskatnja hevvoskactanja heviskastana hoeskastanja hevpskatanja hefoskastajna hevoskactabja hevokastanjaa hveoskastnja hevosjastamja evoslastanja hevoskastnja gevoskastannja hevosjasdanja hevoakasatnja eoskastanja hevosktasanja hevosslastanja ehvosakstanja hevpskastaja gevoskasanja hevockasranja hevoskaseanja hevoskesttanja hevoskasddanja hevoszkastanja eevoskasttanja hevoskasdaanja hevoskasttanje hhevoskastabja hevoskasdana ehvosastanja hevskastanha hevsokasanja hevokasttanja hecosksatanja hvoskstanja hevoskastja hevssokastanja eovoskastanja heviskasranja hovoscastanja hevoakastauja hevoskaztenja hovosksstanja hevpskastenja hecoskastanjs hveoakastanja hevoskassranja hevoskastenaj hvosakstanja hevokasatnja hevoskatsanjs hvoskastajna gveoskastanja hhevoslastanja hevoskasstsnja hevooskastanjja hevoskastnnja hevoskassatnja hevoskadtaanja hevoskastenje evoskastajna eevoksastanja hevoskasrabja hevoskasrsnja hovoskaatanja hevokastauja hevoskkastanjja hevoskaxtanja revoskastanja hevoskadtanka hevoskestauja ehoskastanja eevoskatanja hevoskaatajna hevozkastaanja geovskastanja hevockastaanja hveoskasstanja hevoacastanja hevokestanja hevosktaanja hevoscastanjja hevoskasstanka hevskastanje hevooskastanjs hevoscasatnja hovoskastanha gwvoskastanja hevoskaastanj hevosaastanja hevoksastenja eevoslastanja jhevoskastanja hevdkastanja hevoskaztabja hevoskstaja hevoskadtanjs heviiskastanja hevoscastanje hevockastanje heviskastanaj hovvoskastanja hevpskkastanja hevosllastanja hecoskadtanja hwvoscastanja hevoskazttanja evoskatsanja ehvsokastanja hefoskkastanja hevoskasttana hwvoskastamja hevoskstabja jevoskasstanja hevsokactanja hevoskasdanha hovoskasyanja hveoskastsnja hevosksatanjja hevpskastnaja ehvpskastanja hebosakstanja hevoskastabjja heioskastanja hevskoastanja hveoskasranja ehvoskasatnja hebsokastanja hecoslastanja hevcoskastanja hhevoskstanja hecoskasranja hovoskaztanja hevvpskastanja hevoskkastanj hevoskasranja hevboskastanja hefoskaatanja hevosskastaanja eevoskastanjs heevoksastanja hevoskasrtanja hevosksstannja hevojastanja heovskastanjja hevoskaddanja hevoakasyanja hevoskaestanja hevoskasdenja hevosskastana jevoskastanha hevoskastaua evoskactanja hevskastamja hevpskastanjaa hevoskastsbja hevoksadtanja evoskaatanja heboskaatanja hrvoksastanja heovskatanja hevoskasranaj hevoskastaanka hrevoskastanja ehvoskaastanja hrvoskatsanja hevpskastanka hevockastabja hevoskasatnha hevoskastonja hevoksastnja eevoskastanja heoskasyanja hevsokastanja ehvoskastanjaa jevosksstanja hevoskastnaaj hhevvoskastanja hevpskadtanja hevsakstanja heboscastanja evoskastanjs eevoskastaja hevosksstanka hevoskataja heboskatsanja hevoakastannja hefoskatsanja hebooskastanja hevoskasaatnja hevosjastnja jevoskkastanja hevoskstamja hevoskaataanja hevokastanjja hevozkatsanja hevozkastanjs hefoskastanja hevosksstanjs hwvoskasatnja hefoskastabja hevoskasabja evoskadtanja hevoskasttanka hevodkastana hwvoskstanja ehvoksastanja hevoksastsnja heboskastabja hevockastana hevsokastamja heboskastenja hevoskastajne hwvoskastsnja hevoskastamja hevoskacranja hevoskastauka heboskatanja hevozkasttanja hevosxastanja evsokastanja hevoskestsnja hevozkasdanja heoskasranja hevosakstanaj hwvoskastanjja gevoskastanja hevokcastanja hevoskasyyanja evoskastsnja hevoskestana hevoskesanja jevoskasatnja hevoskastannje heevoskasranja hevskasdanja hevosketsanja hevoskatabja hrvockastanja gevoskatanja hevooslastanja hevokstanja heviskastamja hevosjastenja hevokssastanja jevoskastannja hevosjastnaja hrviskastanja hevpskastanaj geboskastanja hvoskastanjaa evoksastanja hevoastanja hhevosksatanja hevskasyanja evoskastaanja hveooskastanja heevoskaatanja hevpscastanja eevokastanja eevoskastajna hefoskastnja hvoskastana hevoskastabnja hevoskstnja hevoskaastanjaa hefsokastanja hwvoskasranja geevoskastanja hevoskadanja hevodksatanja hevoskasttanha heevoskastajna heffoskastanja hevosksstenja hevsokastsnja hevoskkaatanja hevoskasyaja hevoajastanja eevoskactanja hevosastsnja hevodkastauja hevoskastaanj hevoskastsnnja hevosakkstanja hevodkastanje hevosaztanja heevoskastabja heboskestanja heevodkastanja hevvoskadtanja hevoksasranja hveoskaztanja hhevoskasstanja eovskastanja hevoscastanjs hevoskastnje hevoskadtanje hhevoskasatnja hevoskssanja hevcokastanja hevooskstanja heviskasatnja hevpskasatnja hevoskastcnja hevoskastajns eevosksstanja hevoskjastanja hevoskastanjjaa hevokasstanja hevoskatanj heboskstanja hevoskakstanja jevoskestanja hevckastanja hevoskactajna hevoslastaanja hevdokastanja hevskastanjaa hevoskasytanja heoskastauja heovkastanja evoskastaja hevosksctanja hevozskastanja hevoskastajna veoskastanja hevoskastanla hevoekastanja hecoskastsnja hvosastanja gecoskastanja hevoskatajna hevoskasrauja hefskastanja hevoskazyanja hevoskastaannja hevoksastanjaa hewvoskastanja gevoskestanja ehboskastanja hevokastnja hevoskasstauja eefoskastanja jevoskasyanja hecoskastanjaa hevoskaysanja hhevoskasanja hekoskastanja hevoskastaenja hveiskastanja hefoskastanha ehvosksstanja hevosakstannja hevoslasyanja ehvosjastanja ehvoskastanj hevoskasstamja heevoskasstanja hevoskestanjaa hefodkastanja hevoskastabje hevossatanja hrvoskastnja hevoskestnaja hevosksatanha hvosksatanja hevsokasranja heevoskaztanja heokastanja jevoskastaanja hevoskaatana hevoskasttannja hevooskastaja hecoskaztanja gevvoskastanja heoskastanjs heoskastanaj hevosksstanjja

Jotain kaunista naisista

Määrittelemättömänä pysyvä kaipaus kerryttää hiuksia lattialle. Hajamielinen käsi sukii punertavaa hiustupsua, kierittää irtohiukset sormien ympäri ja päästää otteestaan. Vaalean lattian tavoittaessaan ne ovat mustia. Jonkun muun hiuksia. Muuttolaatikoiden ja jätesäkkien keskellä asuminen tekee tätä. Liike on eteenpäin, mutta päivien yli venyvän hidas, ajatukset ehtivät laskeutua. Luen jotain kaunista naisista, ja jään miettimään omaa paikkaani ketjussa, jonka menneistä lenkeistä minulla on vain lapsuusmuistoja, jos niitäkään. Mutta minulla on äiti, jonka viisautta toisinaan tajuan arvostaa. Rakastamisen kykyä, jonka joskus otin itsestäänselvyytenä. Ennen kuin itse opin siitä, kantapään kautta.

Nyt on jatkettava purkamista joka on pakkaamista toisaalle, tartuttava maalarinteippiin ja ristipääruuvariin.

Ehkä seuraavalla asukkaalla on tummat pitkät hiukset.

tiistaina, toukokuuta 16, 2006

Kollaasi maailmasta jonka monet ongelmat ovat myös sanoja

Leikkelen lauseita joita olen juuri lausunut, silppuan paperista suuria aiheita kuten greippiä pohjalaisella pellolla. Nauramme pöydän ympäri monta kierrosta. Sanarivit sotkeentuvat toisiinsa, tipahtelevat, liimaa voi rullata naruina sormenpäistä. Kun ilo rypistyy silmänurkkiin ajattelen sinua ja kaikkea sitä mitä tästä hetkestä kertoisin, jos nojaisin taas kyynärpäitä keittiönpöytään ja sinä keittäisit meille teetä. Minulla on tuontisaappaat, maailman laidalta lennätettyä nahkaa, jollakin toisella kotimaiset kangaskengät ja kierrätetty villatakki. Eikä se ole pois pöydän ääressä istutuista illan hetkistä, kuulutuista tunneista. Kiinnittymisestä asiaan ja ihmisiin ja ajatuksiin. Eikä minun sitä pitäisi miettiä, mutta niin siinä vain pääsee käymään, ei nahkasaappaita eikä sinua. Koska onhan lauseita ja sanoja, kuten meri kylän yllä ja teknologinen imperatiivi.

Hohtavat neonia

Sisäpihan muurilla istuu valkoinen lintu
katsoo kuinka vieressään paritellaan, kaksi harmaata.
Ohitan parven, unessa. Ehdin nähdä kuinka se tapahtuu, siivet lyövät räpäyksin, kaikki on hetkessä ohi. Muurin juurella kasvaa paju. Tässä unessa linnut. Oksilla hyppii sinirintoja. Sulkien sävyvääristymissä ei mikään ole vierasta, värien kuuluu hohtaa neonia. Valkoisen linnun nokassa fosforiset pilkut, ne toistuvat silmien ympärillä, neonpunaista hennaa, hääpuku. Ohitan parven ja ehdin tajuta. Valkoisen mietteen, sen helpotuksen. Ettei se kuulu parveen, eikä mihinkään, häkistään karannut kaija.

maanantaina, toukokuuta 15, 2006

Lukemattomat vaihtoehdot II

ekonomiset arvot

Compiled 5/15/2006 5:55:28 AM GMT

mutta epäsuorat ekonomiset vaikutukset
Home Germany Places tr. You need
ja ekonomiset tekijät, joihin kuuluvat

ohjeet - - tulee tai pehmeät arvot
A square elaborately crafted
mutta epäsuorat ekonomiset vaikutukset

Microsoft Nämä samat arvot löytyvät
ympäristövaikutukset. bigred
ja ekonomiset tekijät, joihin kuuluvat

vaikutukset myös sosio-ekonomiset
In: Arvot,. analyysi, tulkinta, edited
mutta epäsuorat ekonomiset vaikutukset

näkökannat. - Puuenergian
In: Arvot,. analyysi, tulkinta, edited
ja ekonomiset tekijät, joihin kuuluvat

korostavat arvot kunniaan Murray
raja-arvot. A square elaborately crafted
mutta epäsuorat ekonomiset vaikutukset
ja ekonomiset tekijät, joihin kuuluvat

lähde

Lukemattomat vaihtoehdot - erästä harjoitelmaa hahmotellessa

talouden ylivalta

Compiled 5/15/2006 5:43:06 AM GMT

ja media tuottavat ja vahvistavat.
tätä näkökulmaa yhteiseen keskusteluun,
puolella eletään ennätysnousua
globalisaation hallintaan: talouden ja

kasvu oli saatava 3 Euroalueen
Kotkan ahdinkoon. Olemme ajautumassa
No 3, s. 8 Talouden kehitys
elämän pinnallisuus ja näköalattomuus

yhdistetään usein pääoman ylivalta
vaan kasvaa, eikä kukaan kykene
politiikassammekin, kuinkas muuten. posted

ja rahan eli markkinavoimien
ja maanosien talouden rakenne
1990-luvun talouden liberalisointi, -


lähde

sunnuntaina, toukokuuta 14, 2006

Vierasta ropinaa

Kaupunki on pessyt ikkunansa. Istun Hietaniemen ortodoksisen hautausmaan ohi köhivässä bussissa ja voisin laskea muurin takaisten riippakoivujen alkukesän vihreässään keltaiseen taittavat lehtiryöpyt, yksitellen, enkä yhtään liioittele. On kuin objektiivi kerrankin olisi pyöräytetty täydelliseen tarkkuuteen, maisema lepää neulan kärjellä. Sadekuurot ovat hanganneet ilmaan kirkkauden joka lupaa antihistamiineilta vapaita hengenvetoja.

Aiemmin olen kastunut pöyräillessäni kotien väliä kipakoilta pisaroilta turhaan hartioita kyyristellen, vesimassan naputus on saanut katuojat kuplimaan. Sade on kylmä, mutta tervetullut, Kaisaniemen puistossa tuoksuu märkä kesä. Olen nukahtanut päällystämättömälle futonpatjalle ikkunan alle Leonard Cohenin In my secret lifen tuudittamana, herännyt vieraaseen ropinaan, ikkunanlasit pisaroista raidallisina. Ensimmäiset kesäsateet.

Jäätelötalo on sunnuntaihiljainen, ainoastaan yläkerrasta kuuluu hetkittäin vaimeat sukka-askeleet. Nousen venytellen, keitän kupin teetä koska uni kylmii varpaissa. Järjestelen puoliteholla tavaroita laatikosta paikoille, joiden tiedän muuttuvan vielä. Mietin ihmisiä joita rakastan - ei ole muuta verbiä - ja kuinka hetket liukuvat ylitseni, muovaavat minuun uutta muotoa. Väsyttää edelleen.

Pyöräilen takaisinpäin sadekuurolta toiselle rullaten, perillä mutristan kihartuvalle otsatukalle hissin peilissä. Haitariovi kolahtaa tutusti, vilu halaa luitani edelleen. Vaihdan vaatteet, lämmitän nenänpäätä peukalon ja etusormen juureen muodostuvassa kolossa ja kipuan villasukissa viltin alle kirjoineni, mutta uni haluaa minut uudelleen enkä jaksa vastustaa.

Illalla siniset tennarini loikkivat sadevesipurojen yli bussille, jonka ikkunasta kaupunki tarkentuu, joka vie äidin luokse. Passiflora tuntuu sopimattomalta äitienpäiväkukalta viime viikkojen sairausdiagnoosien valossa, mutta äidin halaus on lämmin ja rakastava, kaarelle sidottu köynnös nuppuineen herättää ihastusta. Kärsimyskukka asetetaan keittiön ikkunalle.
Tulevina viikkoina valo ruokkii nupuista kukkia, tulevina viikkoina valo versoo elämää.

Haja naisen hahmo

Tekstiviestissä ehdotetaan nimeä seinään kasvavalle puulle

Kaikki kirjoittamaton joka odottaa meissä

Versot tukkivat hengitystiet ja nielun
syntymätön kasvaa
on
asetettava sormet
asdf klöä

aloitettava

Sillä oletko onnellinen on minulle merkitystä

lauantaina, toukokuuta 13, 2006

Ystäväni P

Ystäväni P ei hymyile. Tämä ihminen tuntee minut vuosikymmenien (kahdesta on monikoksi) takaa. Kevään väsyttämä ystävä on vakava tyttö luonnoltaan, mutta tällä kertaa olen läkähdyksissäni tapaamisen päätyttyä. Huomaan tehneeni hartiavoimin töitä valaistakseni kasvonsa, koska sen ne tekevät, kääntyessään hymyyn. Kasvonsa, jotka näin viimeksi kun katsoin Tunnit. Ystäväni P muistuttaa erehdyttävästi filmitähteä. Tämä ystävä, jonka hymyn eteen teen töitä, on kouluvuosien muistoarkistoni, mieleni on aktiivisesti unohtanut lähes kolmentoista vuoden tapahtumat. Muistottomuus on hankala tuntemus. En ole ollut enempää koulukiusattu kuin kukaan muukaan ylipainoinen ala-astelainen, ja yläasteella ja lukiossa olin normaalisti 'mukana' en 'ulkopuolella'. Jokin on silti painanut kaiken sen arjen niin syvälle, etten saa siitä omin avuin otetta. Ystäväni ranka on siis minunkin tukeni, ojennumme saman mittaisin kaarin vuosien halki.

Järjestään ihmettelen lähes ihmiselämän pituisia ystävyyssuhteita joita minulle on suotu muutama. Tämä on eräs niistä. Jo vuosien ajan olemme asuneet eri paikkakunnilla, tavanneet satunnaisesti lomien aikaan ja kesäisin, ja vaikka kirjeenvaihtokin on kovin kituliasta ei meillä koskaan ole ongelmaa jatkaa siitä mihin jäämme. Poimimme hetken pään tarkoin sormin ja punomme puuttuneen ajan välillemme kunnes olemme jälleen saman mittaiset.

Tällä kertaa vien ystävän uudelle asunnolleni - en lakkaa innostumasta ajatuksesta, että uusi silmäpari todistaa valkeat seinät ja laatoitetun ikkunalaudan, joka on juuri sopivalla korkeudella kyynärvarsin nojailla. Ystäväni P keksii asuntoon valaistuksellisen ratkaisun, jota päätän kokeilla. Juomme sisilialaista valkoviiniä divaaniksi levitetyllä futonilla loikoillen ja tajuan tietoisen yritykseni olla läsnempänä kuin normaalisti ystävää kuunnellessani. Huolestun ehkä turhaan vakavuuttaan, mutta se kontrastoi oman mielentilani kanssa viinin imeytyessä solu solulta syvemmälle, muuttopäivän lähestyessä. Jutustelun keskeyttää toviksi ikkunan taakse ilmestynyt parivaljakko, nuori poika tikerinharmaan kissansa kanssa. Harmaa on pysähtynyt ikkunani alle syömään ruohoa, aiheuttaen väistämättä iihkun minussa.

Samansuuntaista kotimatkaa tehdessämme myhäilen vaivihkaa onnistumistani, ystävän olemus on rennompi, raitiovaunun ikkunasta katumaisemaa lakaiseva katse levollisempi. Halaammeko, en muista, mutta hymyilemme heit, sovimme seuraavan hetken josta yhdessä nappaamme kiinni.

when the moon hits your eye

kelmeä vana asfaltilla tänä yönä
kun on satanut
kuu tihkuu täydellisyyttä

like a big pizza pie

älä väitä ettet ole herännyt siihen ääneen,
huudollasi yrittänyt vaimentaa öisen valon meteliä

that's amore

jos kuulle kävisi niin kuin Krohn kirjoittaa
ja muistelisimme nyt aikaa ennen sen katoamista
niin kuinka tokenisimme painajaisista
näkisimmekö niitä?

torstaina, toukokuuta 11, 2006

"..sitten jossain suojatiellä saattaa tulla mieleen.."

Pakahduttaa. Olen istunut keskustelemassa vaikuttamisen keinoista, kuunnellut keskustelun liukuvan ydinvoimaan, vuoteen 2100, jota vielä värjäisi kuudennen hehku jos 'ne joiden on päätösvalta' niin tahtoisivat. Mitä on minun muovipussin ostamatta jättämiselläni tekemistä paremman maailman kanssa? Yhden ihmisen yksi valinta, kun massat ryömivät metsiltä silotettua asfalttivirtaa citymaastureillaan. Istun hiljaa vaikka kaipaisin keskustelua enemmän kuin mitään muuta. Kysymykset eivät järjestäydy päässäni, mutta kertaantuvat fakta faktalta.

Jos ihminen ymmärtää globaalit ympäristöongelmat paremmin kuin sen mikä paikallisesti on koko ajan menossa pieleen, ja samalla kokee olevansa riittämätön vaikuttamaan niin isoon asiaan kuin ilmastonmuutos, joten jättää tekemättä mitään, koska "miten mä muka voisin vaikuttaa, kohta on Kiinassa ja Intiassa kaikilla oma jääkaappi ja auto ja se on sitten siinä, joten so what?", niin mitä, mitä? Jos meillä jo on ympäristöministeriö, jos yritysjohto jo vähän vihertääkin sukupolvenvaihdoksen myötä, jos maassamme huippuosataan erilaisia teknoja ja logioita, niin mikään ei siltikään aja taloudellisten realiteettien edelle. Jos ymmärretään, että viestintä on keinoista tehokkain muokkaamaan yleistä diskurssia uuteen muotoon, mutta iltapäivälehdet ovat oppineet kantansa selän takana seisovalta isoveljeltä, tai seistessään paperiyhtiöiden kainaloissa, tai kuinka kaikki kuitenkin lopulta riippuu siitä yhdestä villapaitaisesta Luontoliiton tiedottajasta, niin mitä, mitä? Typistetysti ja kärjistäen, tietenkin, joo.

"Mut älä tuu tänne kertomaan kuinka kannat kangaskassia laukussasi aina kaiken varalta, ei mua kiinnosta kun yks ihminen ei kuitenkaan voi tehdä mitään, älä tuu syyllistämään mua näennäisellä hyvyydelläsi joka ei kuitenkaan johda mihinkään.".

Kotimatkalla pysähtyessäni liikennevaloihin, kaivan kännykän laukusta ja soitan entiselle poikaystävälle. Haluan jotenkin purkaa tätä jotain, vaikka pakahdus tukehduttaa järkevän keskustelutaidon. Tiedän liian vähän, mutisen tomaattikeiton yli. Kaipaan keskustelua, mutten tiedä miten päästä alkuun. Tieto lisää tuskaa, muistuttaa mies, mutta kanavia on. Emmin silti toitottaa tietämättömyyttäni julkisella foorumilla, joka on täynnä tietäjiä.

Tärkeintä on olla onnellinen, mies jatkaa. Onnellisen ihmisen maailmassa on mieltä ja mahdollisuus, sen myötä aikaansaa. En tiedä onko ajatus enemmän minulle henkilökohtaisesti suunnattu kuin yleinen lausuma ihmisen kyvystä tehdä ylipäänsä mitään, kumpanakin sen ymmärrän. Katselen katua alaspäin matkaansa jatkavan pitkän miehen rauhallista olemusta, "törmäillään taas". Joo. Rautaportti klonksahtaa takanani, illan viileys on laskeutunut hiljaiselle sisäpihalle.

keskiviikkona, toukokuuta 10, 2006

Tikeri ja minä

Kissa on pienempi kuin kuvissa, mutta astuu heti syliin kun kyykistyn ja ojennan kämmenselkääni nuuskittavaksi. Turkin harmaa ei kiillä, kyljessä on arpi ja puolikkaan hännän päästä pilkottaa luu. Kaikesta kokemastaan huolimatta tai juuri sen vuoksi, se kiipeää syliin, janoaa hellyyttä. Hetken päästä se on olkapäällä ja niskan takana ja kehrää. Ujostelen itse moista tuttavallisuutta, mutta suotta. Sijaiskodin emäntä auttaa kissan alas ja kertoo samalla kissan matkasta Suomeen. Kertoo kuinka se on onneton laumassa, jossa jokainen on kokenut kovia, jossa jokainen on valmis kynsin ja hampain puolustamaan reviiriään. Siinä vaiheessa minua halataan, harmaat tassut kurottuvat olkapäille, pieni pää puskee kohti.

Ei siinä minusta ole mitään epäselvää, kyllä minä hänet haluan. Silti olen enemmän epävarma ja pöllämystynyt kun kävelen junalle iltapäivän paahteessa. Soitan siskolle ja kerron tapaamisesta. Hämmennys ei katoa. Jonkun on kiskottava minut hihkuun, olen juuri lupautunut maailman hellyyttävimmän kollin emännäksi. Sen tekevätkin, ensin Eyecandy sitten Lumikki ja viimeiseksi vielä Vee.

Sovimme hoitajan kanssa, että noudan Tikerin kunhan olen selvinnyt muutostani. Siihen on pari viikkoa, täysinäisiä päiviä ja paljon muistettavaa. Parin viikon päästä olen perheellinen.

Miltähän tuntuu herätä kissan kanssa?

Rikemmäksi

Ystäväni on lintu, josta olen lukenut runon. Halaan ehjää heijastavan pinnan, kiedon käteni hartioiden ympäri, jos tytöllä olisi siivet, niin ne värisisivät käsivarsiani, vatsaani vasten. Särkyvää, mietin. Rullaportaissa olen pillahtaa kiukkuitkuun saatuani tietää, että olen hankkinut metallipinnoille tarkoitettua alkyydi-maalia usealla eri suulla painotetun akryyli-maalin sijaan. Hetkeen Mistään ei tule mitään, jääköön koko saamarin seinämaalaus. On myöhä, enkä ehdi enää, luulen. Ystäväni, joka on lintu, lehahtaa siivilleen, ohjaa minut varmoin kaarin oikeaan kauppaan, oikeille hyllyille, rohkaisee olemaan myymättä maatani ensimmäisestä kivikosta. Toettuani, oikeat tuubit reppuun sullottuina, hävettää hiljaa.

Suruja suuria ja suurempia. Minä, jota on pelätty surullisuuteni vuoksi olen näinä päivinä niin onnellinen, että se pelottaa minua itseäni. Kävellessä nuppuisten hevoskastanjoiden alitse puolenyön aikaan ja kuun loisteessa sokeri keittyy kinuskiksi, sillä kukkulalla asuminen on karkkia. Jymyjä, sanoisin. Jauhomöntiksi kitalakeen sulavat salmiakkilaatat ovat ennenkin aiheuttaneet sokerihumalan, mutta mikä on liian hyvää?

"Kaikki menee rikki ja rikemmäksi." Kuulen toisen linnun suusta kertoessani näkökannasta, joka minulle esitettiin aiemmin ruusutuolilla istuessani, kertoessani siitä kuinka pelottavaa onni onkaan. Ennen pitkää, kaikki menee rikki. Kipsiin valettu kädenjälki, housunpuntit, lempitennarit, parisuhteet, tietokoneet, nitojat. Räsähtävät kahtia hiulaantuvat asfalttia vasten kuolevat pois jumittuvat. Kaikki menee rikki. Elävätkö hyvät hetket, hymyt ja halaukset meissä kuitenkin, jatkuvatko ehjinä? Toinenkin lintu-ystäväni lehahtaa siivilleen ja visertää viisauden räystäältä alas huppuuni. Sieltä se nuuskii niskaani koko hiljaisen kotimatkan.

Jäätelötalolla seinässä uinuu viidakko.

tiistaina, toukokuuta 09, 2006

Ääneenlukemisen ajattelua

Sinä luet minulle ääneen hiljaisessa huoneessa
joka on meidän maailmamme.

Minä näen kuinka sanat
muodostuvat huulillasi.
Kuulen äänesi.

Isoilla kirjaimilla hetken horjumaton paino

laskeutuminen pisteeseen.

Tauko, kevyesti

keuhkoihin vedetty ilma purkautuu seuraavaan
lauseeseen.

Sinä kannattelet minua sanoilla
rakennat lautan
merelle joka on meidän huoneemme.

***

Minä lukisin sinulle ääneen hiljaisessa huoneessa
joka olisi meidän maailmamme.

Sinä näkisit kuinka sanat
muodostuvat huulillani.
Kuulisit ääneni.

Isoilla kirjaimilla hetken horjumaton paino

laskeutuminen pisteeseen.

Tauko, kevyesti

keuhkoihin vedetty ilma purkautuu seuraavaan
lauseeseen.

Minä kannattelisin sinua sanoilla
rakentaisin lautan
keinuttaisin sinut merelle
joka olisi huoneemme.

maanantaina, toukokuuta 08, 2006

Silmissäni erittäin vihreä meemi nelosista

"She braved me", they all said.

Neljä työtä, joita olen elämäni aikana tehnyt:

1. Kipsiin painettu kämmen, 4v. - seinällä kunnes tippui ja halkesi
2. Erinäisiä pehmoleluja nuorisotalon iltapäiväkerhossa, 8-9v. - koska ne olivat tarpeellisia
3. Hedelmä-asetelma vesiväreillä, 15v. - häälahja kummitädille
4. Lapasia ja villasukkia, 20v. o framåt - yhden harvakseltaan päivittyvän neuleblogin verran

Neljä paikkaa, joissa olen asunut:

1. Itä-Helsinkiläisessä lähiössä, tunturien mukaan nimetyillä kaduilla
2. Zaragozassa, mañojen maakunnan pääkaupungissa
3. Tukholman Östermalmilla
4. Englannin Perähikiällä eli Norwichissa

Neljä televisio-ohjelmaa, joita tykkään katsella:
minulla ei ole televisiota, joten neljänlaisia ihmisiä, joita tykkään katsella:

1. Muulta maailmalta keskittymiseen kadonneita ihmisiä työssään
2. Ohikäveleviä
3. Alastomia
4. Kertovia (joka on eri asia kuin puhuvia)

Neljä paikkaa, joissa olen ollut lomalla:

1. Israel
2. Andalucia
3. Tuulos
4. Raattama

Neljä internet-sivua, joilla käyn päivittäin:

1. www.blogilista.fi/suosikit
2. https://webmail.wasa.shh.fi/
3. www.google.com
4. woiwoiwoi...

Neljä lempisyötävää:

1. Luomuporkkanat
2. Ruisleipä
3. Kalamata-oliivit
4. Maustamaton jugurtti luomuna, hedelmillä
5. Halvan salmiakkiautot

Neljä paikkaa, joissa olisit mieluiten juuri nyt:

1. Sängyssä peitto korvilla
2. Untenmailla

Sunnuntaiseurueessa

Tapahtumien ja tekemisen virta voimistuu, kohinalta jäävät pienet, tärkeät ajatukset. Ne painuvat pinnan alle tai ajautuvat rantatöyräille, takertuvat ajopuihin minun ohjatessa kanoottiani eteenpäin kuohuvassa vedessä, ohi kivikoissa syntyvien pyörteiden. Toukokuun alajuoksulla odottavan kosken pauhu on silti vasta aavistus pinottujen muuttolaatikoiden kyljissä ja luonnostelulta tylsyneiden puuvärien kärjissä.

Kiiruhdan hevoskastanjakukkulalle pyörineni, olen myöhässä, niin kuin nykyään aina. Olen myöhässä, kuten kevään sanottiin olevan, eilen tai viime viikolla. Tänään minua pitää muistuttaa siitä. Vihreä on niin intensiivisesti läsnä. Se on ryöpsähtämäisillään uutuutta kiiltävistä nupuista, saa odottamaan varpaillaan sitä aamua Kun.

Läähätän mansikkatalolle hikisenä, tofujäätelön kylmä läikkä laukun kankaan läpi selkää vasten välkkyen. Ystävät - pomppiva toimittaja, Vee, Timo ja Sivupersoona (olen ujon iloinen kun merkitykselliset punaiset sanat saavat vihdoinkin kasvot) - odottavat ovella. Tupsahdamme sisään, tyhjä asunto täyttyy ystävien innosta. Kaivan melonin puolikkaita (kuunpuolikkaita välkähtää mielessä ja katoaa saman tien) ja sulavaa jäätelöä laukusta, olen viisi kättä ja kolme paria korvia tohottaessani. Punotan onnesta. Ikkunoiden eteen on saatava portaat, todetaan. Se on suorin reitti aamukahville aurinkoiseen puistoon. Ensimmäisen vieras, joka lasiruutuisen oveni testaa on Lumikki stetsoneineen, pulputtava tyttö tömpsähtää ikkunasta joukon jatkoksi. Tarjoilen meloninlohkoja, jäätelöä ja vettä lattialla istuvalle ringille, rauhoitan kiehuvaa oloani ystävien karmivia ylioppilaskuva-muistoja hiljaa futonin reunalla kuunnellen.

Myöhemmin, kun eteisen seinään on jo saatu luonnosteltua ensimmäinen hahmotelma eroottis-pirskahtelevassa hengessä, laajenevat visiot huoneen puolelle. Valkoiset seinät inspiroivat seuruetta, erityisesti Timoa, jonka vauhdilla kumpuavia ideoita kuuntelen ja punnitsen ikkunalaudalla nököttäen. Tyttöjen ideat ovat kutkuttavia myös, jos haluaisin asuttaa hummerintuoksuista kalaravintola-idylliä seinälle rispustettuine verkkoineen ja ongenkohoineen. Vielä myöhemmin huoneessa varvas-stepataan ja tanssitaan, sitten jätämme tulevat naapurini odottamaan hiljaisuudessa tupareita ja kaikkia muita megababe-punk-bikinibileitä ja viktoriaanisten naisten teehetkiä.

Kotimatkalla kierrän Timon kautta ihastumassa tarjottuun kirjahyllyyn ja juomassa kupin vihreää rooibosta, joka saa sekä isännän että vieraan luomet lupsahtelemaan puheen lomassa. Saan vielä viimeiseksi kotiinviemisiksi tervetulleen idean ruokapöydän mallin ja sijoittamisen suhteen. Kellon on puoli yksitoista illalla, mietin hakisinko pitsan illalliseksi, ruokailu on unohtunut tältä päivältä, mutta uni ajaa nälän edelle. Ilma on lempeä myöhäiselle pyöräilijälle, kaupunki hiljainen.

sunnuntaina, toukokuuta 07, 2006

Täsmentymiä

Onni kiertyy auki vahvana ja vihreänä

Köynnöshortensian lehdennuput ja minä

Me

Ystäväni, olemme kevät

lauantaina, toukokuuta 06, 2006

Olga ja Oskari

Olgan silmät ovat vihreät smaragdit. Sininen katti puskee koppinsa lasia päättäväisesti, kun kyykistyn sen kohdalla, on selvästi tajunnut että tuolta saa helposti. Hellyyttä ystävät, hellyyttä. Kun astun koppiin desinfioituani kädet ja sujautettuani jalkoihin siniset kengänsuojukset alkaa sähinä. Kyykistyn minkä mahdun kuuden kissan asuttamassa pienessä lasiseinäisessä kopissa ja pidän kädet visusti sylissäni. Olen epätoivottu, itsensä kylään kutsunut vieras. Kaikkien muiden paitsi Olgan mielestä, se puskee selkääni, kiipeää syliin ja kehrää melkein samantien. Sininen siro kurraaja, jonka silmät vaihtuvat smaragdista turkoosiin ja takaisin. Olen löytänyt ystävän, mutta Olgalla on valvova isoveli, Oskari. Suuri kolli piileskelee vessassaan, kömpii vasta tovin kuluttua tekemään tuttavuutta kahdeksan muun silmäparin tuijottaessa minua epäluuloisina ja lajitoveriaan Olgaa kai lähinnä tyrmistyneinä, "miten tuo uskaltaa lähestyä noin epäilyttävää jättiä?". Oskari pitää etäisyyden kädenmitassa, nuolaisee kyllä karheasti tarjoamaani kämmenselkää, mutta taitaa olla hieman närkästynyt kumppaninsa epäkissamaisesta tuttavallisuudesta.

Nämä kaksi sinistä ovat tulleet Kissataloon sosiaalitapauksina, huostaanotettuina häädön saaneen isäntänsä tai emäntänsä jätettyä ne asuntoon keskenään. Emmin, onneksi mitään ei ole pakko päättää saman tien, tietenkään. Olen tullut katsomaan itselleni vain yhtä kissaa, mutta tässä 'paketissa' niitä olisi kaksi. Kissapareja on useampiakin, ja olisihan kahdella seuraa toisistaan, mutta. Tarvitaan kaksi kantokoppaa, kaksi rokotusta vuosittain, kotona odottaisi kaksikertainen määrä uutta opeteltavaa, ystävystymistä. Tietysti myös tuplasti onnea ja rapsutuksia, mutta emmin edelleen. Tietysti siinä käy näin, haave ja ajatus konkretisoituu vihreisiin silmiin tuijottaessa, hanke saa uuden, todemman ulottuvuuden ja sitä on puntaroitava hetken etäisyyden päässä. Jätämme Veloenan kanssa kaikki iihkuttavat kissakerät nukkumaan parvilleen, Olgan ja Oskarinkin, on tultava uudestaan. Tavattava vielä muutama viiksipari, harkittava.

Pihalla jaamme mielihalun. On saatava jäätelöä. Ystävä on tuulessa lepattavaa hapertunutta papyrusta, kun tajuan sen säikähdän hieman, ehdimmekö tofutuuteille ajoissa. Itsekin huomaan voiman kadonneen jaloista, löytöeläinkoti on emotionaalinen musta-aukko. Poljemme rauhallisen päättäväisesti ja istuudumme aurinkoon hetkeksi ennen kuin jatkamme matkaa iltaan, jossa taivaalle nousee puolikuu ja pala Helsinkiäni polttohaudataan.

perjantaina, toukokuuta 05, 2006

pintaan

herään raivoon
niin kuin kylmän veden syvyyksistä herätään
väkivalloin työnnytään pintaan
haukotaan ilmaa keuhkojen vakuumiin

silmittömänä hyö'yn siskon suuntaan
unessa
kaikkea vääntää väkivalta

herään mutta kehossa puristaa nukuttu jännite

puin nyrkkiä taon ovia potkin huudan
sisko on auttanut seinän maalaamisessa, tehnyt melkein kaiken itse
mutta vaatii

vaatii enkä kestä

huutamiseltani en saa happea
siihen herään

enkä kestä syyllisyyttä

torstaina, toukokuuta 04, 2006

Isän kanssa

Tänään olisi töiden jälkeen autollista toimitettavaa, mutta isä, joka on ainoa autollinen mies elämässäni (no, kyllähän teitä muitakin on mutta isää on helpointa vaivata, olen vaivaamisessa edelleen täysin aloittelijatasoa), viipyy. Soitan, hoputan. Ensin muuttolaatikoita Munkkiniemestä, klonksklonks hississä ähel, sitten Vantaalta mahdollista futonia, puhelinluettelon kartta auki sylissä koko matkan. "Ai se oiskin ollut jo toi risteys.. voisko tossa tehä uukkarin..? Hyvä, ok kyllä tostakin varmaan pääsee...?..". Sitten. "Niin sä haluut sen futonin vaan siks kun se kuulostaa hienolta..". "No mitä sä nyt sitten maksoit siitä?" .. "Onhan se hyvä kokeilla, niin sitten tietää ja voi ostaa kunnon sängyn.."

Isä on ihana, hyväntahtoinen ja avulias perusmies, jos sallitte termin. Mutta isän seurassa minusta tulee pikkutyttö, semmoinen puliseva, joka haluaa, että kaikki on koko ajan hyvin kaikilla maailman ihmisillä ja että asiat sujuvat - että imurin suutin imee jokaisen porauspölyhiukkasen, että valo varmasti valaisee ruuvin juureen asti, että laita pysyy suorassa sahatessa, että nopein ja suorin reitti löytyy heti. Enkä oikein tiedä mitä siitä ajatella. Huomaan muutoksen taas auton etupenkille istahtaessani, kehoon kerääntyvän jännitystilan. Rekisteröin pienetkin mielialan muutokset, väsymyksestä johtuvan ärtyneisyyden, hajamielisyyden kuunnellessa, vapauttavan huvittumisen.

Tanssahtelen aiheiden ympärillä, pulputan suunnitelmiani iloisena, mutta pieni varaus vatsanpohjassa koko ajan väikkyen. Tiedän varmat aiheet ja hölmöilen omalla kustannuksellani. Puhun aikuisen suulla, mutta lapsen päättäväisin, ehdottomin painotuksin. Niin on helpompi kohdata ensimmäinen ei, seuraavakin, raivata tiensä negatiivisten vastausten läpi toiselle puolelle ja löytää naurahdus, myönnytys älyttömyyksille, joiksi juttuni isän päässä ilmeiden perusteella kiertyvät. Tiedän mitä tahdon ja tiedän että pidän oman pääni vaikka mikä tulisi, mutta sillä ei ole mitään merkitystä kun olen isän seurassa, pikkutyttönä ja hyväksymistä vailla.

Ja olisi niin paljon juteltavaa, vanhempien erosta esimerkiksi, mutten koskaan tunne itseäni tarpeeksi vahvaksi niinä hetkinä jotka tarjoutuvat, niin kuin tänään kahden kesken autoillessa. Kasvankohan koskaan niin isoksi?

Mielenkiintoista on tajuta hahmottavansa omat vanhempansa ihmisinä, joilla on oma itsenäinen ja yksityinen elämänkaarensa oppimisprosesseineen, pettymyksineen ja onnen hetkineen. Isä ja äiti ovat olleet itsestäänselvyyksiä vanhempina pitkälle omaan aikuisuuteen, ainakin omalla kohdallani. Vasta viime vuosina olen pystynyt samaistumaan äidin elämään naisena. Perheenjäsenten rooleista ei pysty yhdessä elämässä pyristelemään irti, mutta silti huomio on minulle tärkeä tolppa myös itseymmärryksen tiellä.

***
Kesäinen ilta onkii ylös kumman mielihalun. Salmiakkia, on saatava salmiakkia kävelyevääksi kuiville kadunpätkille. Pölyisen asfaltin tuoksussa on jokin joka uinuvan herättää.

Larus argentatus aamuissani

Rullaan verhoa ylös aamulle. Valtavat harmaalokit sukivat sulkiaan auringossa vastapäisen talon katonharjalla tyyninä seisten. Kissan kokoisia lintuja, jotka kierrän kunnioittavasti nokittain sattuessamme, mutta niiden on ääni johon rakastan herätä.

Minulla on näitä kuvia. Katulamppuvaijerin päällä keinuvasta lokista, ilman häveliäisyyttä se tuuletti kainaloitaan, heijasi vaijerilla. Odotti ehkä puuskaa, mutta en usko, niin matalassa keinussa. Jalkojen räpylät levitettyinä se mestaroi tasapainoa minä yksin yleisönään. Silmälasipäinen tyttö raitakaulaliinoineen pää kenossa, jalankulkijoiden tukkeena. Mutta enhän minä voinut olla katsomatta kun se tarjoutui näytille niin auliisti. Ehkä meitä on muitakin, kenopäisiä ihmisiä kadunkulmissa ihmettelemässä kun muu elämä asettuu näytille.

Yritän muka runoa mutta ei siitä näinä päivinä mitään tule, se on kadonnut minulta. Luen vain toisten toisia ajatuksia ihmetyksissäni. Iloisena myös, koska tiedän että se maailma vielä on, sen täytyy olla, jos muut sen näkevät ja kirjoittavat.

Ehkä minunkin pitäisi tehdä matka. Jonain toisena aikana tietysti, kun olen huuhtonut päivistä enimmän tiivisteen.

keskiviikkona, toukokuuta 03, 2006

Pala särkynyttä

Kärpänen astelee tft-näytön lämmintä pintaa, pysähtyy välillä hieromaan takajalkojaan toisiaan vasten. Mikä notkeus, mietin. Härnään työpaikan hedelmäkorin houkuttelemaa siivekästä liikuttamalla hiirtä näytöllä, mutta verkkosilmäinen ystäväni kyllästyy leikkiin nopeasti, siirtyy tyynesti näytön sivuun ja jatkaa joogaansa. Iltapäivä on pysähtynyt paikoilleen, toimistolla on hiljaista. Huomaan sen vasta kun lounastreffien nostattamat kutkutuskierrokset ja pyöräilyn kiihdyttämä pulssi ovat laantuneet lepotasolle. Toimiston mitäänsanomaton tunnelma imee minusta viimeisenkin vireen. Olen hiljaa tyytyväinen kun iltavuoro soljuu valmiiksi omalla painollaan ilman yllätyksiä.

Jokin tietokoneen uumenissa kuulostaa aina siltä kuin se sulaisi, ritisisi kasaan kun koneen sammuttaa kotiinlähtiessä. Tänään jokin ritisee kasaan minussakin. Kiipeän kirjastolle pyörää taluttaen, etupyörä on ärtynyt vapun jäljiltä. Suulaana se säkättää aiempaa muksahdusta edelläni rullatessaan. Etenen verkkaisesti, tuntuu että helisisin pirstaleiksi niin kuin viimeiset jäät rannassa perjantai-iltana, jos lisäisin vauhtia.

Löydän luokan 654.92 ensimmäiseltä parvelta, valitsen summittaisesti kaksi kissa-opusta, en jaksa vertailla, tai etsiä parasta kaikista mahdollisista, pääsen poimimillani alkuun perjantain ensivierailua varten joka tapauksessa. Sitä paitsi kylkeäni vasten nojaa jo kaksi paksua ja painavaa taidelatuskaa kun pääsen lemmikkieläin-kirjallisuuden äärelle, olen juuri hetkeä aiemmin löytänyt puutarhan eteiseni seinälle, tai ainakin tulevan viidakkopuutarhan esikuvan. Lauantai-illan voisin rauhoittaa luonnostelulle suunnittelen hississä alas lainaustiskille. Lauantai-illan voisin rauhoittaa ylipäänsä.

Edesmennyt vappu venyy mielessä viikoksi viikonlopun sijaan kaikkine maakuntamatkoineen, katkankäryisine arkkitehtibileineen (niistäkin on ainakin valovuosi) ja työpäivää pidempine piknikkeineen (missförstå mig rätt min vän, vappuni oli iloinen kaikilta osiltaan, saippuakuplan kevyt - ne ovat nämä jälkeiset jotka painavat lyijyn lailla)

Huomisen ajatukset on vielä asetettava riviin, muuton myötä on organisoiduttava, nyt kun olen saanut siivottua, valvonut koneellisen pyykkiä, yrittänyt keriä ajatusten hyrrää takaisin päin, löytääkseni päät, joilla kaiken tämän hurlumhein voisi solmia yhdeksi ymmärrettäväksi langaksi.

Kaikkein eniten kaikista asioista haluaisin nukkua, puhtaissa lakanoissa ja untuvapilven peittelemänä. Ja ilman unia maalikaupoista, joissa kohdataan entiset rakkaudet ja villiinnytään värivalintojen sijasta intohimoisiin suuteloihin.

Yksi syvästi nukuttu uneton yö. Ilman valkosipulia, kiitos.

Ensimmäiset asiat

Uneen ovat imeytyneet viimeiset varjot. Aamulla muistan vain huulet, joita hymy nyki. Kaikki ne kasvot, joilta löysin oman kuvani.

Tämä koti on kovertumassa ontoksi, sen sisällä minä herään vielä seitsemäntoista aamua. Seitsemäntoista punaista matushkaa, niin kuin viiden kukikas rivistö ikkunalaudallani. Jokaisella niistä oma ilmeensä, onttoon kuoreen käsinmaalattu. Koti vähenee, kuori vääntyy auki, pienenee aamuilta.

Tänään kannan ensimmäiset asiat, koska muistelen sopineeni näyttäväni uuden valkoisen Timolle lounastunnilla. Ensimmäiset asiat ovat tapauksessani banaaleimpia, juomalaseja ja rulla paperia vessaan, sen verran suostuu olkalaukkuni ottamaan vastaan. Virginaalisempaa olisi kantaa kirja ja kynttilöitä, jättää runoja lojumaan ikkunalaudalle kyllästämään hiljaista huonetta. Mutten voi vielä luopua Sadasta Szymborskastani enkä muistakaan hapsureunaisista.

Minulta vähenevän nykyisen kotini ensimmäiset asiat olivat ystävän tuoma pullollinen punaviiniä ja kourallinen kynttilöitä. Mutta silloin oli marraskuu. Nyt on touko ja valoa huokuvat yöt. Unohdukseen vapulta ja muilta juhlilta säästynyt pullollinen cavaa on sopivan kevättä kuplivaa, sen saa laukkuni luvan niellä vielä.