Sunnuntai-iltana kirjallisuusmeemittää

Viiveellä, como siempre, vastaan Sanojen ja Veloenan haastavaan haasteeseen.

1. One book that changed your life - Kirja joka muutti elämäsi?

Osaisin vastata tähän jonkun muun ihmisen osalta, omalla kohdallani on vaikeampaa. Mutta runot, runoja ne ovat olleet jotka minua ovat muovanneet.

2. One book you’ve read more than once – Kirja jonka olet lukenut useammin kuin kerran?

Muistan yhden lapsuudesta. Se oli erään amerikkalaisen kirjailijan kirjoittama nuortenkirja (molempien nimet olen unohtanut) avioerotytöstä. Sitä kirjaa luin uudestaan ja uudestaan 10-11-vuotiaana. Tarinan tyttö (joka kannessa oli kuvattu punertavahiuksisena otsatukkatyttönä) oli asunut niin kauan kuin muisti äitinsä kanssa, mutta halusi teini-ikäisenä löytää ja tavata isänsä. Muistikuvat tarinasta ovat hataria, en ole oikeastaan edes varma oliko niin, että tyttö asui isänsä vai äitinsä kanssa.., muistan vain tunnekuohuiset käänteet tytön sinnikkäästä, pelonsekaisesta selvitystyöstä, salaisista puheluista, osoitteista ja lopulta kadonneen vanhemman ja tämän perheen/suvun kohtaamisen, vuosien aikana kertyneet avaamattomat joulu- ja syntymäpäivälahjavuoret. Samaistuin tyttöön vahvasti, omien vanhempien ero oli tuolloin vielä tuore. Se kirja pitäisikin kaivaa vintiltä ja lukea uudestaan nyt, ruusutädin kanssa vietetyt hetket voisivat saada uutta ainesta mahdollisesti heräävistä tunnemuistoista.

Sitten ovat runokirjat ja Brodskyn teokset ja Seitsemän veljestä ja sivistyssanakirja.

3. One book you’d want on a desert island – Kirja jonka ottaisit mukaan autiolle saarelle?

Puah, iänikuinen Autio Saari. Kaikista lukemattomista lukemattomista, kuinka voisin tietää, mikä olisi se, jonka rivit täyttäisivät loputtoman yksinäisyyden. Brodsky pääsee lähelle, mutta kantaisivatko kenenkään yksittäisen kirjailijan sanat, ajatukset lopulta ajattoman tyhjyyden yli. Ehkä sen tulisikin olla runokokoelma, tarpeeksi sanoja mielen kipinöidä, tarpeeksi ilmaa sanojen välissä oman ajatuksen lentää. En tiedä, ainakin jokin runokirja olisi luultavasti käsimatkatavaroissa, jos niin onnekaasti onnettomuudessa kävisi, että selviäisin. Täytyisi toivoa että se olisi kaiken maailman runouden kattava antologia.. -- ja paljon valkoisia sivuja ennen takakantta.

4. One book that made you giddy – Kirja joka teki sinut hilpeäksi, kevytmieliseksi, huikentelevaiseksi.

Helvi Hämäläisen Kyläruusut on niin hersyvää ihmisluonnon vajavaisuuksilla herkuttelua, että sen lukemisen ajatteleminenkin saa hilpeäksi.

5. One book that wracked you with sobs - Kirja joka sai sinut sortumaan nyyhkytyksiin?

Sortumaan kyyneliin ei nyt varsinaisesti, mutta itkemään on saanut yksi, Joseph Brodskyn Veden peili. Sain kirjan lentopostissa Espanjaan siellä vaihdossa ollessani, ja otin sen hajamielisesti mukaan eräälle viikonloppureissulle. Tuon ajanjakson elämä oli hyvin intesiivisesti sosiaalista ja ajatukset espanjan kielen kyllästämiä ja lukeminen oli taka-alalalla. Hikisellä bussimatkalla avatun kirjan suomenkielisen tekstin kirkkaus ja kauneus kontrastoituivat matkan väsyttämänä vieraan kielen takkuillessa. Kirjan kertoma sijoittuu talvisuhruiseen surunkauniiseen Venetsiaan, joka on tuosta lukukokemuksesta asti ollut haaveiden talvilomakohde. Se Kohta. Kun saapuu sunnuntai ja kirkonkellot soivat. Se on itkettänyt uudestaankin, paljon myöhemmin kotimaassa ja HKL:n bussissa toisenlaisissa tunnelmissa. Brodskyn sanojen kirkkaus löytää ja lävistää minussa jonkin pinnan joka on muilta piilossa.

6.
One book that you wish had been written - Kirja jonka toivoisit kirjoitetuksi?

Nuoren, surullisen tytön kirjan. Kirjan, jonka kansien väliin jäisi osa sitä, joka syö tilaa muulta. Enkä viittaa itseeni, vaikka Lumetar minua tuohon on tuuppinutkin. Kirjan, jonka kirjoittajaa ei ole brändätty.

7.
One book you wish had never been written – Kirja jota et toivoisi kirjoitetun?

Persoonastaan ylitsepaisuneiden, elämää arvostamattomien suurmiesten teokset, jotka vinksahtaneine ajatuksineen elävät eteenpäin väärissä käsissä.

8. One book you’re currently reading – Kirja jota parhaillaan luet?

Tapojeni vastaisesti tällä hetkellä on kesken vain yksi kirja, Marcel Proustin Kadonnutta aikaa etsimässä, sarjan ensimmäinen osa. Karrin kesäiset tekstit saivat minut ensin kiinnostumaan, sitten uskomaan mahdottomaan (olen ennakkoluuloissani pitänyt Proustia eräänä mahdottomista kirjailijoista, yhtenä niistä jättiläisistä joihin ei riitä aika tai ymmärrys) ja lainasin kirjan mökille lähtiessäni. Aloitin julkisen omaisuuden puolirikollisen lyijykynä-alleviivailun, mutta lopetin sen melkein samantien tajuttuani, että teksti on moiseen liian rikasta, liian täyttä. Kirjasarja kuuluu hanki omaksi-osastoon.

9. One book you’ve been meaning to read - Kirja jonka aiot lukea?

Yksikö vain. Se olisi sitten kaikkein pisimpään päällimmäisenä säilynyt aikomus, Dostojevskin Karamazovin veljekset. Lainasin kirjan kirjastosta ja aikani uusittuani (tämä ei tarkoittanut hidasta lukutahtia vaan lukemattomuutta, näin käy usein laina-ahmatille), päätin, että etsin kirjan omaksi divarista ja toteutan sitten aikomukseni.

10. Now tag five bloggers – Haasta noin (oma edit) viisi bloggaajaa

Kettuseni, Lupiinitar, jos ette jo ole tulleet haastetuiksi, kertokaa vuorostanne.

Kommentit

lupiini sanoi…
Kiitos haasteesta, ehdin kyllä jo haastua, mut silti :) Nuortenkirjakuvailusi johdatti mieleeni Margaret Mahyn Noitavaelluksen (ei siis kyllä sama kirja, mutta jonkin verran samoja teemoja, tosin noidaksimuuttumisella ja seksuaalisella heräämisellä höystettynä). Olisikohan missään kiertelemässä nuortenkirjameemiä, sellaiseen vastaaminen voisi palauttaa mieleen vaikka mitä... Ahmimisiässä sitä kuitenkin luki valtaisat määrät, joten joukkoon täytyi mahtua helmiäkin.
viive sanoi…
No arvelinkin, kun olen niin myöhässä tämän kanssa. Nuortenkirjameemi, hyvä idea, tuuppaa liikkeelle!

Suositut tekstit